IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължаването на метрото до кв. Хладилника започва от 1 август

Участъкът от станция "Джеймс Баучер" до ул. „Сребърна“ ще бъде готов в средата на 2016 г.

13:41 | 30.07.14 г.
Удължаването на метрото до кв. Хладилника започва от 1 август

От 1 август започва разширението на втората линия на метрото, която свързва столичният кв. „Надежда“ с „Лозенец“. Отсечката от станция "Джеймс Баучер" до ул. „Сребърна“ в кв. „Хладилника“ (бъдещата метростанция „Витоша“) се предвижда да бъде завършена в средата на 2016 г., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Участъкът ще е с дължина 1,3 км и ще включва една подземна метростанция с изходи на кръстовищата на бул. "Черни връх с ул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна", както и с ул. "Филип Кутев".

Според прогнозите на общината пътникопотокът след завършването на участъка ще се увеличи до 28 хил. души среднодневно.

Строителството ще струва 16,7 млн. евро, което по думите на кмета е най-ниската стойност за подземен участък от изградените отсечки на метрото в София. Строителството ще се извършва по нов австрийски тунелен метод без да се разкрива терена.

Кметът на София предупреди, че ще има затруднения на движението в района до неговото възстановяване през септември 2015 г. От 1 август автомобилите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. "Черни връх“ в участъците на строителството.

Живеещите в района обаче ще могат да получат талон за безплатно паркиране в буферния паркинг при метростанция "Джеймс Баучер“, каза Йорданка Фандъкова.

Фандъкова инспектира строителството на метрото при Летище София. Грубият строеж на метростанцията при аерогарата е готов, правят се покривните конструкции. Започва и работата по салона на метростанцията. Той ще е единственият, в който се планира да има живи дървета, съобщи Фандъкова.

Тя информира, че през септември се очаква да приключи полагането на релсовия път, а през април 2015 г. строителството ще бъде окончателно завършено. Така хората ще могат да стигат от центъра на София до летището за по-малко от 20 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още