IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ДПС върна мандата за съставяне на правителство

Президентът трябва да разпусне Народното събрание и да назначи служебен кабинет

14:44 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
И ДПС върна мандата за съставяне на правителство

Лидерът на ДПС Лютви Местан върна проучвателния мандат за съставяне на правителство веднага след като президентът Росен Плевнелиев му го връчи.

„Възможностите на 42-то Народно събрание да състави правителство са изчерпани, страната се нуждае от предсрочни избори, които са най-прекият път към политическа стабилност“, заяви Местан, след като върна мандата.

ДПС е третата политическа сила, която получи проучвателен мандат и го върна. Преди нея това направиха ГЕРБ, която има най-много депутатите в настоящия парламент, и втората по големина партия в Народното събрание - БСП.

По Конституция, след като и трите партии са се отказали да съставят правителство, президентът е длъжен да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство. То ще организира изборите на 5 октомври.

Плевнелиев заяви, че това ще стане в срок. Припомняме, че преди няколко дни той каза, че служебният премиер ще бъде обявен на 5 август, а служебният кабинет ще бъде проевропейски.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още