IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: Има независима оценка за имотите, продадени на "Южен поток България"

Това са предварителни действия, а не работа по замразения проект, разясни министърът в оставка

12:36 | 03.08.14 г. 3
Греков: Има независима оценка за имотите, продадени на "Южен поток България"

Независим оценител се е произнесъл за горските имоти в община Варна, продадени за строителството на „Южен поток“. Това каза агроминистърът в оставка Димитър Греков пред БНР.

На 31 юли стана ясно, че дружеството „Южен поток България“ АД е заплатило 20 599 409 лева на агроминистерството за 17 имота,  както и за промяната на предназначението им.

Днес Греков опроверга твърденията, че терените с площ 358,551 дка са продадени на занижени цени.

Аз лично нямам опасения за процедурата, защото това е решение е взето много отдавна. Агроминистерството е действало в следствие на решение на МС от 2011 г., с което газопроводът  (в отсечката на територията на България) е обявен за строеж с национално значение. Освен това газопроводът е изключен от наложения мораториум за имотите, попадащи в зоните „А“ и „Б“ по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, обясни Греков.

Той посочи още, че планът за имотите е одобрен със заповед от март 2014 г. на регионалното министерство.

За промяната е направена пазарна оценка за 17-те имота от независим оценител, като е взета предвид оценката на сходни имоти във Варна, допълни Греков.

Запитан защо се продават терени, при положение, че проектът е замразен, той обясни, това са предварителни действия, в случай че бъде взето решение строителството да продължи. За извършването на тези подготвителни действия е получено заявление от дружеството „Южен поток България“ АД, обясни Греков.

По темата за директните плащания той каза, че концепцията на България как ще се разплащат субсидиите е пратена в Брюксел онлайн часове преди изтичането на крайния срок – 1 август. 

Тъй като редица браншови организации на фермери разкритикуваха концепцията, основно заради решението да се дава помощ от 1250 евро на най-малките ферми, Греков обясни, че от февруари се провеждали работни групи с различни браншови организации по документа.

„При толкова различни браншови организации не може да има единно мнение по този въпрос.  Всеки дърпа черджето към себе си“, обясни разногласията Греков.

По въпроса за помощта от 1250 евро министърът каза, че те ще се ползват, ако земеделецът е активен фермер, регистриран по българските закони, който плаща данъци и осигуровки.

„С тези средства не може да се развива земеделско производство. Това е само начална стъпка, която може да подпомогне определени групи от хора “, защити тази подкрепа Греков.  Той допълни, че при отпускането на субсидията ще се следи да не се делят стопанства в рамките едно семейство.

При прилагането на схемата част от стопанствата ще излязат от сивия сектор, очаква той.

Греков очаква да бъде ускорена работата на ДФЗ, където новото ръководство завари 3500 неподписани документа, сред които 2000 забавени проекта.

„Пропуснати са безвъзвратно срокове и време да се реализират инфраструктурни проекти на общини. В последните дни са подписани договори за 15 – 20 млн. евро“, каза министърът в оставка.

За работата си в продължение на година той отчете, че е вече има подготвени нова Програма за развитието на селските райони (2014-2020) и концепция за директните плащания, освен това е започнала реална политика в подкрепа на изостанали сектори като овощарство и зеленчукопроизводство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
algo
преди 9 години
Е колко да е независима?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Alee
преди 9 години
Г-н Греков, аз щях да Ви ги купя на по-високи цени, защо не направихте търг или независима оценка от няколко оценители?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още