IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на КТБ – все повече извън намесата на държавни пари

Политиците от водещите сили стават по-балансирани и обръщат повече внимание на шансовете за оздравяване на банката

17:36 | 03.08.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъдещето на КТБ – все повече извън намесата на държавни пари

БСП

БСП за момента няма категорична позиция какво да се случи с КТБ, но през миналата седмица депутати от левицата внесоха промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, с които се предлага изплащането на депозитите от Фонда да започва два месеца след спирането на дейността на някоя банка. Те обаче едва ли ще бъдат приети заради очакваното разпускане на парламента.

По думите на вносителя на предложенията Янаки Стоилов промяната в закона ще действа и по принцип.
„Посочва се, че Фондът е длъжен да започне изплащането на гарантираните влогове на средствата на всички лица, които имат право на това по закон, след като определена банкова институция е била поставена повече от два месеца под особен надзор, като нейната дейност е била преустановена”, обясни Стоилов.

Той добави, че такъв е случаят с КТБ и няма нужда да се чака преминаването към процедура по несъстоятелност, а още на 21 септември да има възможност вложителите да изискват и да получат своите средства от Фонда.
Той подчерта, че независимо дали дадена банкова институция ще бъде оздравена и стабилизирана, или ще се премине към несъстоятелност, тя дължи тези средства впоследствие на Фонда, който е изплатил средствата на вложителите.

Предлаганата промяна не засяга въпроса дали банката ще бъде стабилизирана и оздравена, или ще се премине към процедура за обявяването й в несъстоятелност. С него обаче се дава възможност на хиляди вложители да разполагат със своите средства няколко месеца по-рано, в сравнение със сега действащия срок, пише в мотивите към проекта.

Най-вероятно законопроектът няма да бъде приет от сегашното НС, коментира междувременно пред Investor.bg Янаки Стоилов. Въпреки това според него е важно въпросът да бъде решен, в случай че и в бъдеще възникнат подобни казуси.

ДПС

През последните дни ДПС също не са особено активни по темата КТБ. В средата на юли обаче лидерът на партията Лютви Местан настоя за консенсусно решение за съдбата на банката. Тогава той беше категоричен, че ако се намери бизнес подход по въпроса, партията му би го приветствала.

„Напоследък чувам, че има омански фонд, който да бъде в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека да се даде шанс и за бизнес решение на казуса“, каза тогава Местан. Той обаче беше категоричен, че политиците не трябва да се правят, че „казусът не се търкаля“ в публичното пространство.

„Прекалено много интереси са засегнати на български граждани и на коректни кредитори“, каза Местан. Той допълни, че за некоректните трябва да последва разкриване на банкови тайни, намеса на специализираните органи, преследване до дупка от страна на държавата.

България без цензура

Най-актуалната позиция по случващото се в КТБ е на Николай Бареков. През уикенда той призова служебното правителство, което трябва да бъде обявено тази седмица, да отвори банката и тя да заработи.

Според Бареков трябва да стане ясно истинското състояние на КТБ, „защото според информации от международния одит, тя не е в толкова лошо състояние, а бе убита по един брутален начин“.

Всичко за казуса с Корпоративна търговска банка можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
0ldman
преди 9 години
Явно мноооо ги разбираш нещата! Не ме занимавай с личните си проблеми!(И според теб и Креди Агрикол България вече "Виктория", е системна банка)Но, няма фалит на банка, която да не засегне ЖИВИ хора!Аз не съм бавачка! Не ме занимавай ПОВЕЧЕ с личните си проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 9 години
Нали разбираш, че всеки в този форум може да ти напише обратните доводи, абсолютно уверен в правотата си.Очаквах да изведеш тезата си откъм думата "системна" - т.е. как КТБ е различна от останалите и ЗАТОВА трябва да се спаси.Иначе излиза че всяка банка е системна и незаменима и как целия народ трябва да се прегърнем и опазим банковата система на всяка цена, респективно държавата, респективно ...бъдещето на нашите деца ...и с това разбира се световния мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
0ldman
преди 9 години
И най- важното, е че следствието на всичко това е още едно грандиозно копане към дъното за ВСИЧКИ! И нова вълна от кадърни хора, които НАПУСКАТ България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
0ldman
преди 9 години
и така нататък. скъпите кредити ще довезат до ... и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
0ldman
преди 9 години
Защо ли?Директни фалити на фирми! И държавни и общински предприятия! С безработицата която следва от това! И ангажимента на ДЪРЖАВАТА И ФИСКА към НОВИТЕ безработни!Задълбочаване на междуфирмена задлъжнялост, и ОЩЕ фалити в следствие на това! С безработицата която следва и от това! И ангажимента на ДЪРЖАВАТА И ФИСКА към НОВИТЕ безработни!Забавяне на плащания от общини по вече извършени поръчки на фирми! Тези фирми имат може би кредити, които няма да могат да си ги погасят! Следва фалит! С безработицата която следва от това! И ангажимента на ДЪРЖАВАТА И ФИСКА към НОВИТЕ безработни!Да не говорим за имиджа на Държавата, в която е ФАЛИРАЛА БАНКА, да не говорим за бъдещото недоверие на вложители, които в бъдеще ще оскъпят кредитите,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 9 години
"3. А защо БАНКА е по- добре да се спаси (особено когато е системна)..." - моля, ако не е професионална тайна, да обясниш тезата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Така .... ние ВИНАГИ плащаме сметката !!По принцип !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
nikolay.grozev.96
преди 9 години
къде видя тази дупка от 3.5 млрд , като активите и са приблизително 2 млрд в повече прокопиво подлого. Явно, че всички пеевски и прокопиеви *** се стремят да прилапат тези активи без пари, но сметката май ще излезе крива. ако се направи международен одит май висшето ръководство на БНБ ще трябва да отиде в затвора. интересно ми е какво ще пишете след като KPMG осъди БНБ. Как никой не резбра, че колкото банката седи затворена, толкова по-голяма е вероятността да не отвори въобще, но накрая някой ще плати сметката и по всяка вероятност това ще сме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
s3
преди 9 години
Защо всички смесват 2 различни въпроса: спасяването на парите на гарантираните по закон депозити и спасяването на банката?У нас имаме закон за гарантиране на депозитите до 100к евро. Нямаме закон за спасяване на банки.Затова, нека първо държавата да върви по закона и да възстанови липсващите пари (защото КТБ сама каза че няма повече пари и поиска защита) на хората. Гарантираните.После, като се мине през законовия етап да се тегли пак една черта и да се види на какво дередже е банката.Преди да се мине по закона, просто само се протака нещото във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
0ldman
преди 9 години
1. Едва ли ще има нужда от спасяване!2. Ако трябва да се спасява, вероятно ще има кой да го направи!3. А защо БАНКА е по- добре да се спаси (особено когато е системна) едва ли го разбираш, след като си написал тая помия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още