IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма изоставане в строежа на софийския завод за боклук

Към момента се изграждат всичките пет основни производствени сгради

17:55 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Няма изоставане в строежа на софийския завод за боклук

Няма закъснение по строежа на завода за преработка на отпадъците в София въпреки блокираните плащания по ОП "Околна среда", стана ясно след инспекция на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. 

По план обектът трябва да се проектира и строи общо 19 месеца, като е предвидена и още година за тестване за дефекти. 

До края на ноември ще бъдат изградени основните пет сгради на завода за преработка на отпадъци в София, заяви  Фандъкова по време на инспекцията, цитирана от БНР.

Oчаква се един от най-дълго проточилите се проекти в страната да започне работа през есента на следващата година и да преработва 410 хил. тона отпадък годишно с цена за преработка на тон битови отпадъци от 60,69 лв.

Над 80% от средствата за фабриката са предоставени безвъзмездно по Оперативна програма (ОП) "Околна среда". Цялата стойност на завода е 213 млн. лв. 

По думите на кмета спешно трябва да бъде възстановено плащането по оперативната  програма, за да завърши в срок изпълнението на обекта.

Припомняме, че от ноември 2013 г. плащанията по ОП "Околна среда" са блокирани от Еврокомисията заради открити нарушения при обществените поръчки, организирани от общините.

Към момента се изграждат всичките пет основни производствени сгради - приемна, сгради за механично сепариране, за биологично сушене, за производство на RDF гориво (Refuse Derived Fuel), за товарене и съхранение на горивото, предава БТА.

Започнал е монтажът на стоманобетонните елементи и на кофража в сградите за биологично третиране, механично третиране и производство на гориво. Голяма част от строителните материали са български.

95% от оборудването за завода, който ще се простира на площ от 110 декара, са поръчани и ще се произвеждат в Европа основно в предприятия в Германия и Австрия. 

Припомняме, че изпълнител на проекта е гръцкото сдружение "Актор – Хелектор", което ще получи 213,4 млн. лв. Обединението спечели търга във втората поред тържна процедура за завода, след като в края на 2011 г. строежът бе спрян от ЕК, защото Брюксел поиска общината да преработи проекта.

Според споразумението за всеки забавен ден извън срока, в който изпълнителят работи, ще дължи санкции на общината в размер на 200 хил. лв, а след въвеждането на обекта в експлоатация трябва да се докажат и заложените стойности за преработка в офертата. Ако се окаже, че разходите надвишат предложените цени,  "Актор – Хелектор" ще дължи обезщетение в размер на 14 пъти годишната разлика между стойността на офертата и реалните разходи на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още