IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Не може да се очакват незабавни компенсации заради руското ембарго

Подкрепа за фермерите може да има евентуално след анализ, заяви говорител на Еврокомисията

15:41 | 11.08.14 г. 3
ЕК: Не може да се очакват незабавни компенсации заради руското ембарго

Европейската комисия предупреди, че фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации, съобщи БНР.

В момента все още се прави анализ на обхвата на тези мерки и потенциалните последици от тях, както и оценка "продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари.

Това съобщи говорителят на Еврокомисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт, като добави, че въпросът ще се обсъжда в четвъртък на експертно ниво с представители на страните членки. Дотогава, по думите му, се очаква да има по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време.

„Все още смятаме, че е твърде рано да обсъждаме конкретни суми. Няма да пристъпваме към незабавни мерки – имаме налице нужните механизми, можем да подкрепим фермерите, ако има проблеми, но първо трябва да направим анализ на потенциалния ефект“, заяви говорителят.

Уайт припомни, че според новите правила за селскостопанската политика Комисията разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това.

Припомняме, че на 7 август Русия забрани вноса на селскостопански продукти от Евросъюза, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. Забраната важи за месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове, зеленчуци и ядки. Москва предприе мерките в отговор на санкциите на Запада след анексирането на Крим.

В момента фермери от редица страни на ЕС сигнализират за сериозни загуби заради нереализирана продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
iasen4o
преди 9 години
Не ми е ясно доколко са обмислени всички тези мерки срещу руснаците, но същите тези руснаци имат една приказка, която мисля, че добре ще се впише в ситуацията: "Думать надо, Вася, думать!", то не е само да се хвърляш и да викаш колко си велик ... помисли малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
"Подкрепа за фермерите може да има евентуално след анализ, заяви говорител на Еврокомисията" - мухаха еееми тъй ше е тя, добре, че България влезе в EU та да може да се разпадне, поне до сега както сичи историята в който и съюз да сме били се е разпаднал и този също ше последва, че аман от *** в ЕК ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още