IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на магистрала „Струма” е в застой

Пътната агенция обмисля прекратяване на договора с гръцките строители на отсечката от аутобана до Гърция

15:41 | 13.08.14 г.
Строителството на магистрала „Струма” е в застой

Строителството на магистрала „Струма” е в застой в участъка й преди границата с Гърция. Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля прекратяване на договора с гръцките строители на трасето от аутобана. Това каза за Investor.bg директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров.

Той коментира, че засега не може да се каже кога ще бъде пускът, но зададеният срок до 15 октомври е нереалистичен.

Очакваше се част от отсечката да бъде готова още през август, за да се облекчи летният трафик към Гърция. Но сега пускът на 16-километровата отсечка ще се забави поне с два-три месеца, заяви Лазаров.

Припомняме, че регионалният министър в кабинета на Пламен Орешарски Десислава Терзиева обещаваше, че магистрала "Струма" от Сандански до ГКПП "Кулата" ще бъде готов до края на тази година.

Преди дни направената от Лазар Лазаров проверка на обекта обаче е показала, че на трасето няма работещи машини, а самият участък е на фаза земни работи.

Затова пътната агенция обмисля възможността да прекрати договора с гръцката фирма „Актор“, ако в рамките на следващите дни компанията не докаже капацитет да завърши отсечката. „Срокът, който сме дали на фирмата да докаже капацитет, е до дни“, коментира Лазаров, който бе върнат на поста директор на АПИ от служебния кабинет на проф. Близнашки.

Фирмата трябва да докаже готовност за мобилизация, да посочи източниците на материалите, капацитет за полагане на количества и т.н., коментира още той. „Така трябва да гарантира на възложителя, че има капацитет да продължи работата докрай по завършване на трасето“, категоричен бе шефът на пътната агенция.

До прекратяване на договор може да се стигне, ако „компанията не влезе в темповете, които е необходимо“. „Но ако покаже капацитет и бъде засилена работата по магистралата, няма да има проблем“, каза още Лазаров.

Той потвърди, че строителната компания е поискала и повече пари заради забавени отчуждения и неиздадени разрешения за строеж на отделни участъци. Гръцката "Актор" иска още 37 милиона лева от държавата, заяви Лазаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още