IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Разрешението за проучване на въглищен газ в Добруджа е противозаконно

То поставя под риск природата в района, заяви Чавдар Георгиев

13:52 | 03.09.14 г. 4
<p>
	Социалистите заподозряха преследване на икономически интереси заради разрешението да се проучва въглищен газ в Добруджа. Снимка: bsp.bg</p>

Социалистите заподозряха преследване на икономически интереси заради разрешението да се проучва въглищен газ в Добруджа. Снимка: bsp.bg

Представители на БСП се обявиха против даденото на 26 август разрешение на американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп“ да извърши проучване за нефт и природен газ в Блок „1-11 Вранино“ в Североизточна Добруджа.

С решението си служебния министър на околната среда Светлана Жекова съгласува цялостен проект за периода 2014-2019 година и годишен проект за 2014 година за търсене и проучване. Блокът е площ 397,42 кв. км и попада на територията на общините Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла в Добричка област.

Според Чавдар Георгиев, бивш зам.-министър на околната среда и настоящ водач на листата на левицата в Хасково, решението е немотивирано и противозаконно и освен това поставя под риск природата в района.

"Става дума или за недоразумение, или за незнание, или за преследване на определени икономически интереси от страна на един от партньорите в това споразумение. Третото е най-вероятно, защото се кандидатства за голяма площ, която е добре проучена и се плаща ниска цена“, коментира от своя страна Георги Божинов, водач на листата във Враца.

Според него явно "едни хора разчитат на предстоящо събитие“, каза той, визирайки евентуална промяна на законодателството.

В БСП имат притеснения за природата, макар компанията да твърди, че ще добива въглищен газ, а не шистов.

Божинов допуска, че фирмата е намерила благоприятна среда и администрация да сключи договор за пет години плюс още пет за проучване на находището.

Според него там разчитат на споразумение, което се подготвя при висока секретност, за търговско сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, което, ако влезе в сила, всички рестрикции в българското законодателство за добив на шистов газ ще паднат.

„Т.е. хората планират да вземат територия, да направят проучванията и да чакат момента“, коментира той.

Антон Кутев, който оглавява листата на БСП в Силистра, посочи, че независимо дали става дума за въглища, или за шистов газ, това е заплаха за икономиката в региона. „Преди да се направят местни референдуми, предшествани от разяснителна кампания, нито едно правителство не може да си позволи не само добив, но и проучване за шистов газ в този регион“, призова той.

Социалистите са готови да подкрепят подготвяните протести през уикенда.

Чавдар Георгиев заяви, че решението на служебния министър явно ще бъде атакувано от редица екологични организации, така че не е нужно политическа сила да се ангажира с това.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
"Ледът се пука, господа съдебни заседатели"! Бира ще се отпуска не само за членовете на профсъюза - от това ли се страхувате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Абсолютно!Нищо друго не са освен жалки рубладжии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Sokratus
преди 9 години
Притесненията са, че фирмата не е на газпром!пълни рубладжии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Къде са еколозите и протестиращите бре? Това ако беше го направил Орешарски, щеха да запалят парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още