IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1,5 млн. лв. ще струват бюлетините за вота на 5 октомври

БНБ вече започна отпечатването им

18:24 | 08.09.14 г.
Близо 1,5 млн. лв. ще струват бюлетините за вота на 5 октомври

Близо 1,5 млн. лв. ще струва отпечатването на бюлетините за парламентарните избори на 5 октомври, съобщи Нова телевизия, като се позова на документи от Министерския съвет.

Бюлетините ще се изработват в печатницата на Българската народна банка (БНБ). Те ще имат специална защита срещу фалшификации. Според Нова телевизия цената на бюлетините се повишава спрямо миналите парламентарни избори – тогава една бюлетина е струвала 10 стотинки, а сега ще бъде около 17. Всички кочани трябва да са отпечатани най-късно на 1 октомври.

Междувременно стана ясно, че първите бюлетини вече са качени на машините на печатницата на БНБ. Това съобщи Веска Янева, представител на администрацията на МС по време на заседанието но Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, информира БТА.

В петък късно вечерта е сключен договор с печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините. През миналата седмица е била проведена процедурата за избор на изпълнител за отпечатване на изборните книжа и в петък с изпълнителя също е сключен договор, допълни Янева.

Изборните секции в чужбина към момента са 402, съобщи Силвия Мицова, представител на МВнР, по време на заседанието. Това е рекорден брой секции в чужбина, каза Михаил Мирчев, представител на ГИСДИ и председателстващ заседанието на Борда.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев коментира, че не може да се говори за близо милион „мъртви души” в избирателните списъци, съобщи bTV.

Той потвърди данните на Централната избирателна комисия от края на август, според които в избирателните списъци фигурират близо 7 милиона души. Така Гунев отхвърли съмненията за около 900 000 „мъртви души”, които фигурират в данните на ГРАО, но не и в данните на НСИ.

Тази сериозна разлика беше посочена на заседанието на Изборния борд на 1 септември, като тогава от ГРАО обясниха, че в техните списъци фигурират всички българи, не само в страната, за разлика от преброяването на Националната статистика.

Поне 600 000 души с лична карта, които са в избирателните списъци, живеят извън страната, изтъкна заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още