IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдават на концесия добива на пясък и чакъл от пазарджишко находище

"Кариери Пазарджик" ще трябва да плати 1,3 млн. лева за срока на концесията, като половината от тях ще отидат в бюджета на Община Пазарджик

12:22 | 10.09.14 г.
Отдават на концесия добива на пясък и чакъл от пазарджишко находище

По време на днешното си заседание служебното правителство издаде няколко разрешителни за проучвания и добив на подземни богатства, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Едно от тях е 20-годишна концесия за добив на пясък и чакъл от находището „Рибарниците” в община Пазарджик. Правото да добиват материали от два участъка на находището получава фирмата „Кариери Пазарджик”, като определените концесионни плащания за срока на концесията са 1,3 млн. лева. Предвидените инвестиции са 98 хил. лева, както и 85 хил. лева за рекултивационни дейности.

С решение на Министерския съвет „Пирин-Мрамор“ ще добива скалнооблицовъчни материали – гранодиорити за срок от 35 години от находище „Лиляново“ – участък „Тремощица“. Находището се намира в землището на село Вихрен, община Сандански. Дружеството предвижда да инвестира за срока на концесията близо 150 хил. лева. Очакваното годишно концесионно плащане е за над 9 хил. лв.

Половината от плащанията по тези две концесии ще постъпват по бюджетите на общините Пазарджик и Сандански.

Отделно правителството даде и няколко разрешения за проучвания за добив на подземни богатства.

Две разрешения за срок от по шест месеца получава „Автомагистрали - Черно море“ за проучване на строителни материали в площите „Хитрино-3“ и „Хитрино-4“, намиращи се в землището на село Сливак, област Шумен. Общият размер на инвестициите се очаква да бъде минимум 54 хил. лв., а средствата за опазване на околната среда – над 5 хил. лв.

За срок от три години „Мин Индъстри“ ще изследва за твърди горива площта „Балша и Балша-изток“, разположена на територията на областите София-град и Софийска. Общата стойност на планираните разходи за търсещо-проучвателни работи е 94 000 лева, а сумата за дейности по опазване на околната среда и рекултивация възлиза на 9 400 лева.

„Фарес БГ“ пък получава разрешение за срок от 24 месеца да проучва в площта „Ерекриборун“ възможностите за добив на индустриални минерали. Площта се намира на територията на община Ардино, като минималният очакван размер на инвестициите е 53 500 лева. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на проучването е 6 000 лева.

По време на заседанието си кабинетът даде съгласието си и за прехвърлянето на концесия за добив на скално-облицовъчни материали – гнайси, от находище „Крибул“ в област Благоевград. Договорът беше сключен през 2005 година с фирмата СД „Фемили – Филибев – с-ие”. Правоприемник на тази компания е „Фемили – Филибев – С-ИЕ” ООД.

Дадено беше и разрешение „Мизия“ АД – в ликвидация, да прехвърли на „Ником-97“ АД правата и задълженията си по предоставената през 2005 г. концесия за добив на строителни материали – мергели, от находище „Таньова могила“ в община Лясковец. Условията по концесията не се променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още