IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сектор "Мляко" също е засегнат от руското ембарго

Следващата седмица започва изплащането на компенсациите след загубите от болестта "Син език", съобщи Васил Грудев

13:18 | 15.09.14 г.
Сектор "Мляко" също е засегнат от руското ембарго

Кризата, обхванала производителите на плодове и зеленчуци заради руското ембарго, вече е обхванала и сектора "Мляко и млечни продукти”. Това каза в Пловдив министърът на земеделието Васил Грудев, информира БНР.

Грудев уточни, че се работи усилено за компенсациите, които фермерите трябва да получат за претърпените преки и косвени щети след въвеждането на руското ембарго.

Агроминистърът съобщи също, че следващата седмица започва изплащането и на компенсациите за загубата на животни от разпространението на болестта "Син език".

„Отделно в края на тази седмица ще стартираме една допълнителна помощ - специално за овцевъдите. Утре имам среща с тях, на която да набележим краткосрочни мерки, по които да успеем да им изплатим това допълнително подпомагане. Надявам се от 16 октомври, вече и с актуализацията на бюджета, да започнем да изплащаме и националните доплащания в сектор "Животновъдство" възможно най-рано, за да обезщетим производителите в тази тежка ситуация“, обясни земеделският министър.

Продължават преговорите с ЕК за финансово подпомагане на ваксинацията на животните срещу "Син език", допълни Васил Грудев. Ваксината ще струва 3 – 4 млн. лв. По думите на Грудев се очаква ЕК да покрие 50% от средствата, но ще се преговаря подпомагането да стигне 75%.

Отделно трябва да се предвидят разходи за съхранението и поставянето на ваксините.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още