IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК временно спира схемата в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци

Наложените финансови тавани са достигнати на 8 септември, ще се мисли за по-целенасочена и ефективна схема

11:19 | 11.09.14 г.
ЕК временно спира схемата в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци

Европейската комисия (ЕК) обяви снощи, че временно спира схемата за спешна подкрепа за пазарите на бързо развалящи се плодове и зеленчуци (на стойност 125 млн. евро).

ЕК припомня, че схемата беше обявена на 18 август заради руското ембарго върху вноса на храни от Европейския съюз (ЕС).

От Брюксел обясняват, че има силен интерес от страна на съответните сектори, но схемата трябва да бъде затворена поради непропорционален ръст на исканията за помощ. Цифрите за някои продукти са няколко пъти по-високи от общия средногодишен износ за Русия.

За да се удължи ефективността на спешните мерки и да се стабилизират пазарите на тези продукти във всички държави от ЕС, засегнати от руските ограничителни мерки, Европейската комисия ще излезе с по-целенасочена схема в близко бъдеще, като се вземе предвид опитът от последните седмици.

Еврокомисарят по земеделските въпроси Дачиан Чолош коментира, че ЕК продължава да подкрепя производителите, които са изгубили важен пазар, но през следващите дни ще представи по-целенасочена схема за помощ.

На 18 август Комисията обяви спешни мерки за подкрепа на пазара на стойност до 125 млн. евро, с която да се финансира изтеглянето на реколта „на зелено“. Таванът за ябълки и круши е 82 млн. евро, а за други плодове и зеленчуци – 43 млн. евро.

Регламентът обхваща домати, моркови, зеле, сладки чушки, карфиол и броколи, краставици и корнишони, гъби, ябълки, круши, сливи, меки плодове, десертно грозде и киви, като цените за изтегляне са определени в документа.

Схемата е отворена за всички производители, като с предимство се ползват членовете на организации на производители.

Регламентът изисква от държавите-членки на ЕС да уведомяват Комисията всеки понеделник и четвъртък за заявените обеми. До 8 септември са достигнати наложените финансови тавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още