IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 18 дни ще отнеме екстрадирането на Василев у нас

Сръбските власти все още не са съобщили официално за ареста, коментира наблюдаващият прокурор по делото

17:23 | 16.09.14 г. 3
<p>
	Бюлетината, с която се издирваше Цветан Василев. Източник: <em>Интерпол</em></p>

Бюлетината, с която се издирваше Цветан Василев. Източник: Интерпол

Минимум 18 дни са нужни за екстрадирането на Цветан Василев у нас. Това каза пред журналисти наблюдаващият прокурор по разследването в КТБ Иван Гешев, който коментира процедурата по екстрадиция по повод информацията от сръбски медии, че банкерът се е предал на сръбските власти.

По думите на Гешев първо трябва да се изчака официалното съобщение до нашите власти от сръбските и след това да бъде даден срок на прокуратурата да представи документи по делото за екстрадирането на Василев.

Тази сутрин Цветан Василев се предаде в Белград след като беше обявен за издирване от Интерпол. Той е отишъл в полицията с адвокат и казал, че е избрал „по-простото решение“, предаде сръбската агенция Бета, като се позова на източник в сръбското министерство на вътрешните работи. От министерството уточняват, че белградската полиция е следяла Цветанов от вчера, след като е получила информацията от България, че той е издирван.

По искане на българските власти мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев беше обявен за международно издирване във всички страни-членки на Интерпол, а имуществото му беше запорирано. 

Адвокатът на банкера Константин Симеонов потвърди пред българската "Нова телевизия", че банкерът се е предал.

"Моят клиент се е явил със сръбски адвокат в полицията в Сърбия. В момента е в подготовка за съдебно разглеждане на мярката му за неотклонение по европейската конвенция за екстрадиция”, каза Симеонов.

По думите му Василев не се е крил никога от властите.

Процедурата по европейската конвенция за екстрадиция е доста тромава, подчерта Константин Симеонов.

Адвокатът допълни, че единственото, което Цветан Василев очаква, е оздравяването на КТБ.

В момента Софийският градски съд разглежда искане на Софийската градска прокуратура за отстраняването от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Още криминални новини можете да намерите в Dnes.bg

Тук можете да следите разивитето на казуса КТБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Само в съветски стил да не земе да уМре от щастие малко след предаването му на българските власти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Много странно е защо се е предал в Сърбия, а не се е прибрал директно в България! Според мен разчита, че сръбският съд няма да намери достатъчно основателни обстоятелствата по които в България искат да го задържат и ще откаже екстрадацията на Василев. Това ще е голям шамар за българската прокуратура и имиджа на България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
Ако не му се случи случка от типа "Мишо Бирата", това е пътят за да може да ги осъди по каналния ред. Ама прекалено много знае и прекалено големи апетити има тук-там, та знае ли се дали се знае. На негово място бих си взел бохчичката и дим да ме няма в ЮАР, при Веска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още