IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват изискванията при доказване на щети заради болестта "Син език"

На 2 октомври изтича крайният срок, в който фермерите могат да заявят загубените животни като форсмажорно обстоятелство

16:15 | 18.09.14 г.
Намаляват изискванията при доказване на щети заради болестта "Син език"

Намаляват се изискванията към фермерите при доказване на броя на починалите животни от епидемията „Син език“. За това се договориха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов и зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков, съобщиха от ДФЗ.

В помощ на земеделските производители, които декларират форсмажорно обстоятелство за изгубени глави добитък, Агенцията ще предоставя на фермерите, а при нужда и на Фонда, акт за обезщетение на умрели или убити животни по образец.

Документът се издава съгласно Закона за хуманно отношение към животните. В него са вписани всички необходими реквизити, с които стопанинът може да докаже щетите за фермата си. 

За стопаните, които вече са подали заявление за броя починали животни, Агенцията по безопасност на храните ще предостави акта по служебен път на ДФ „Земеделие“.

На 2 октомври 2014 г. изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни като форсмажорно обстоятелство в следствие на болестта. Това се отнася за кандидатите по линия на директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане.

Всички заявени случаи в ДФЗ, свързани с изгубени животни при епидемията, ще бъдат разглеждани като извънредни обстоятелства. Това означава, че стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на директни плащания за 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още