IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата изпрати искането за екстрадиране на Цветан Василев

Сръбски съд ще трябва да се произнесе по молбата, а окончателното решение дали банкерът ще бъде върнат у нас е на министъра на правосъдието

20:21 | 18.09.14 г.
<p>
	Василев беше издирван от Интерпол. Снимка: <em>Интерпол</em></p>

Василев беше издирван от Интерпол. Снимка: Интерпол

Прокуратурата изпрати на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадиция по отношение на Цветан Василев. Екстрадицията е производство, свързано с предаването на лице, намиращо се на територията на една държава на територията на друга държава, напомнят от прокуратурата.

Към молбата за екстрадиция се прилагат описание на престъпленията, за които се иска връщането на издирвания – времето и мястото на тяхното извършване, правната им характеристика и приложимите спрямо тях законови разпоредби; копие на приложимите законови разпоредби, възможно най-точно описание на исканото лице, придружено от всякаква друга информация, подпомагаща установяването на самоличността и гражданството му.

След получаването на пакета документи от сръбските съдебни власти, компетентният съдебен орган разглежда и се произнася по същество на молбата.

Окончателното становище е на министъра на правосъдието на Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд. Третата фаза на екстрадиционното производство е предаването на лицето, за което се уговаря дата, час и място.

По-рано днес банкерът Цветан Василев заяви, че след днешното решение на Апелативния съд в София, който остави в сила 72-часовото му задържане в България, той няма да пледира в Белград за доброволната си екстрадиция, а ще иска пълна процедура пред съда по искането на българските власти.

Придружаван от свой адвокат, който го представлява в Сърбия, Василев се яви точно в 12:30 часа в полицейското управление на Стари Белград в изпълнение на мярката за неотклонение, която му наложи Висшият съд в сръбската столица.

Цветан Василев заяви, че разследването в България е политически мотивирано и че "марионетки на атаката са бившият министър-председател Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров".

Мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление.

Още криминални новини можете да откриете в Dnes.bg

Развитието на казуса КТБ можете да откриете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още