IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Генов: Оставям АЕЦ "Козлодуй" в много добро състояние

За първото полугодие централата излиза на печалба и увеличава производството на електричество, отчете отстраненият директор

16:27 | 19.09.14 г. 3
Иван Генов: Оставям АЕЦ "Козлодуй" в много добро състояние

Ядрената ни централа се намира в много добро състояние, отчете отиващият си директор Иван Генов в специално изявление, разпространено от пресслужбата на АЕЦ „Козлодуй“. 

В него Генов отбелязва, че в периода на неговото управление съоръженията са работели стабилно, което е позволило през първото полугодие на тази година централата да излезе на печалба.

Отчетите сочат, че през първото полугодие са били произведени с около 1 млн. мегаватчаса повече до 7,9 млн. мегаватчаса спрямо същия период на 2013 година. На свободния пазар са продадени 4,3 млн. мегаватчаса, като за сравнение през цялата 2013 година на свободния пазар са били реализирани общо 5,9 млн. мегаватчаса. Плановете са до края на годината да бъдат продадени 8,5 млн. мегаватчаса на свободния пазар на електроенергия.

През тази година ръководството на централата не е допуснало ограничаване на работата на блоковете (извън плановите ремонти), става ясно още от думите на Генов. Благодарение на това има ръст на приходите – от 345 млн. лева до 415 млн. лева. АЕЦ „Козлодуй“ приключва първото полугодие на 2014 година с печалба от 46,2 млн. лева спрямо загуба от 5,9 млн. лева, реализирана в същия период на миналата година.

За цялата 2013 година печалбата на ядрената централа е в рамките на 42,1 млн. лева, а за първите осем месеца на тази година вече е 84,5 млн. лева.

Генов очертава и приоритетите пред централата. А именно удължаване на живота на пети и шести блок, което върви по план. Изготвено е техническо задание за част от дейностите по пети блок, за което се чака одобрение от Българския енергиен холдинг. Препоръката на досегашния директор на централата е договорът по това задание да стартира навреме.

„Всяко закъснение и отклонение от предвидените в програмата срокове може да постави под въпрос бъдещето на 1000-мегаватовите блокове на атомната централа“, категоричен е Генов.

Късно снощи стана ясно, че Иван Генов ще бъде заместен от Димитър Ангелов на поста директор на АЕЦ „Козлодуй“. Предложението на БЕХ е заведено в Търговския регистър, като се очаква официалното му вписване, за да влезе в сила.

Тази сутрин самият Генов потвърди за уволнението си и посочи, че официалната причина за смяната е промяната на броя на членовете на Борда на директорите на държавното предприятие. Той беше едно от първите назначения на правителството на Пламен Орешарски в сектора на енергетиката, а преди това ръководеше централата по време на управлението на тройната коалиция.

Димитър Ангелов, също вече е бил начело на АЕЦ „Козлодуй“. Именно той замени Генов в края на август 2009 година, след идването на ГЕРБ на власт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ние се стягаме за война с Русия, нек'ви мечтатели ми говорят за договори с Атомстрой...!!!Мнооо трее си ***, та да говориш вече за ядрена енергетика в ***! Тука ток само от ветър и мъгла!!! По специална лайсна, като за истински капиталета!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
И митичният американски 7-ми блок ще витае в пространството само докато трябва да успокоява ***, че след 5 и 6 блок не оставаме капо. После и на него ще му духнат свещта още на идейна фаза.... Хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
"Всяко закъснение и отклонение от предвидените в програмата срокове може да постави под въпрос бъдещето на 1000-мегаватовите блокове на атомната централа, категоричен е Генов."Хаааахаха! Да не се опитва с това да уплаши американския посланик и съпруга му? Или сенатор Маккейн? Или Йотингер? Нали това е целта бре, Мунчоооо! Без руска енергия в ***! На нас не ни се полага АЕЦ, щото турците и румънците къде ще продават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още