IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: С Южния газов коридор се преодолява зависимостта на България от една тръба

Българската страна има готовност да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан, посочи президентът

13:44 | 20.09.14 г. 2
Плевнелиев: С Южния газов коридор се преодолява зависимостта на България от една тръба

Докъде стигна изграждането на интерконекторите със съседните ни държави

Най-скоро се очаква да бъде завършен проектът на газовата връзка с Румъния – до края на 2014, при условие, че няма усложнения във връзка със специфичната геоложка структура на региона, съобщава телевизия Bulgaria on Air, като се позовава на информация на Министерството на икономиката и енергетиката.

На територията на България, строително-монтажните работи по наземната част на газопровода и ГИС Русе са изпълнени. В момента се провеждат изпитания в експлоатационни условия, след което предстои обектът да бъде приет от Държавна приемателна комисия, поясняват от Ведомството за телевизията.

По отношение на връзката със Сърбия от ресорното ведомство информират, че се предвижда реверсивна връзка, която свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Очаква се газопроводът да осигури на първо време възможност за доставка на 1.8 млрд. куб. м/годишно. Очакваната стойност на инвестицията за българската част на трасето е 49 млн.евро, осигурени по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013”.

Финализирането на проекта по междусистемната газова връзка Гърция – България (IGB) се очаква в края на 2016 г. „Към настоящия момент се изготвя ПУП и работен проект, предстои получаване на строително разрешение. В края на годината се очаква да се проведат търгове по Закона за обществени поръчки за избор на строител и доставчик”, отбелязват от Министерството.

Междусистемната връзка Турция-България (ITB) се предвижда да бъде изградена като развитие на съществуващата свързаност на системите на „Булгартрансгаз“ ЕАД и Боташ С.А. – Турция, чрез създаване на техническа възможност за осигуряване на условия за реверсивност, казват още от Ведомството.

Разглежданото към момента работно трасе на междусистемната връзка България – Турция на територията на България е от КС „Лозенец” до ГИС Малкочлар, с капацитет до 3 млрд. м3 /год., в което инвеститори да бъдат българският и турският газопреносен оператор. На 28 март 2014 г. се подписа Меморандум за разбирателство за проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Турция между ресорните министри и преговорите продължават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
За цената пък въобще и не се и споменава ,а тя не е без значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
toto 2
преди 9 години
Като се зададе криза ,се спукват от командировки нашите господа политици, и само бъдещи планове след 3-4 години ...Големи са смешници А прави ли се сметка ,че през интерконекторите може да получаваме газ ,само ако комшиите са задоволили собствените нужди ,ами ако и те нямат газ ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още