IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реколтата от слънчоглед в Ловешка област е по-добра от миналогодишната

Въпреки проливните дъждове, качеството на зърното е добро, обясниха от Областната дирекция "Земеделие"

18:48 | 26.09.14 г.
Реколтата от слънчоглед в Ловешка област е по-добра от миналогодишната

В Ловешка област отчитат по-добра реколта от слънчоглед в сравнение с миналата година, съобщи директорът на Областна дирекция "Земеделие" Тони Паричев, цитиран от БТА.

До момента са събрани са 17 921 тона слънчоглед от 67 645 декара. Прибрани са 54 процента от насажденията от слънчоглед при среден добив 265 кг от декар. Миналата година е бил 229 кг от декар. Най-високи добиви са отчетени в Ловешко и Тетевенско - 280 кг от декар.

По думите на Паричев качеството на зърното е добро въпреки проливните валежи това лято. Няма и полегнали площи. Изкупната му цена е 500-510 лева за тон.

Започнало е и прибирането на царевицата, като до момента средният добив е 616 кг от декар, при 619 кг от декар през миналата година. Изкупната цена варира от 230 до 240 лева за тон.

Паричев допълни, че двойно по-малко тази година се очаква да бъдат засетите с маслодайна рапица площи заради ниската изкупна цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още