IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестяваме до 350 млн. евро с алтернатива на тунела в Кресненското дефиле

Строителството на магистрала "Хемус" от Ябланица до Плевен може да започне през пролетта на следващата година

17:25 | 02.10.14 г.
Спестяваме до 350 млн. евро с алтернатива на тунела в Кресненското дефиле

Между 270 и 350 млн. евро могат да се спестят, ако се намери алтернативен вариант на дългия тунел на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле. Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, която откри информационен ден за популяризиране на възможностите за финансиране на проекти по Механизма за свързване на Европа, съобщава агенция Фокус.

Служебното правителство реши да потърси алтернатива на 15-километровия тунел в Кресненското дефиле, за да се опита да спести средства за реализацията на другите приоритетни проекти, включени за финансиране по оперативната програма “Транспорт” – недостроения участък от магистрала "Хемус" и тунела под Шипка.

С тунела в дефилето индикативната стойност на "Струма" е около 1,5 – 1,7 млрд. лева, а бюджетът на цялата програма “Транспорт” за новия програмен период е около 1,9 млрд. евро.

Освен най-тежкия участък от магистрала "Струма" – от Благоевград до Сандански, обаче в нея са включени и "Хемус", тунелът под Шипка, участъкът от метрото от бул. “Джеймс Баучер” до кв. “Хладилника”, както и най-сложният участък от третия метродиаметър - от бул. „Янко Сакъзов” до ж.к. „Борово” и няколко приоритетни жп проекта. Затова освен евентуални икономии служебният кабинет реши да увеличи националното съфинансиране до 50 на сто, за да се осигурят пари за всички обекти.

Същевременно обаче Еврокомисията е одобрила дългия тунел през Кресненското дефиле като най-щадящ за околната среда, затова се продължава с проектирането му. Строителството му трябва да започне през 2016 г., коментира Ангелкова, като подчерта, че дотогава има време да се защити алтернативно преминаване в района. “Предложили сме на ЕК, когато се прави оценка за въздействие на околната среда по време на строителството на тунела в началото на следващата година, да се оцени и алтернативният вариант, по който в момента се работи. Така ще може, ако има възможност, да спестим средства и да избегнем строителството на тунела”, коментира Ангелкова.

Транспортният министър допълни, че строителството на участъка от Ябланица до Плевен на магистрала Хемус може да започне през пролетта на следващата година. В момента текат процедури за избор на изпълнител за строителството.

Утре Ангелкова ще подаде за финансиране по механизма “Свързана Европа” първата част от проекта за подобряване на корабоплаването по река Дунав. Тя коментира, че за периода 2014-2020 г. по този инструмент в частта „Телекомуникации” са предвидени 1,1 милиарда евро и България също може да се възползва от тези средства.

В сектор „Транспорт” общите средства в целия инструмент за всички държави-членки е 26,2 милиарда евро, а за България те са 406 милиона евро с националното съфинансиране, обясни още Ангелкова. След 2016 г. обаче тези средства, които всяка държава-членка не е използвала и са били резервирани за нея, ще се обединят и страните от блока ще се конкурират за тях.

Министърът припомни, че България ще предложи с пари от този механизъм да се финансира рехабилитацията на жп линиите Драгоман-София-Елин Пелин и Видин-София в участъка Видин-Медковец. Подготвя се и отсечката Медковец-София, която най-вероятно ще кандидатства за финансиране след 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още