IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И пациентски организации подкрепиха новия директор на Агенцията по лекарствата

Новите управленски решения защитават правата на пациентите, смятат те

11:57 | 06.10.14 г.
И пациентски организации подкрепиха новия директор на Агенцията по лекарствата

След като директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова получи подкрепа от целия фармацевтичен сектор и пациентски организации застанаха зад действията й като ръководител на лекарствената агенция.

Това става ясно от становище, изпратено до медиите, на пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциация на пациентите със сърдечносъдови заболявания.

От там посочват, че подкрепят доц. Асена Стоименова в качеството й на изпълнителен директор и водещ фармацевтичен експерт.

„Доц. Стоименова е качествен експерт, професионалист с висок морал и принципен човек...Приемаме нейните управленски решения с доверие в името на качеството на работата на агенцията и в защита правата на пациентите“, пишат пациентите.

Организациите на пациентите посочват, че преди Стоименова да поеме управлението на ИАЛ преди два месеца, в тази сфера „цареше безхаберие и безотговорност от страна на Министерство на здравеопазването“.

Пациентите напомнят за редица сигнали за забавена регистрация на лекарства поради липсата на изпълнителен директор по вина на Министерството на здравеопазването.

„Проблемите с регистрацията предизвикаха забавянето на осигуряването на жизненоважни медикаменти за пациентите и техните близки бяха принудени да търсят такива от чужбина, докато те бяха в болничните заведения, което забавяше тяхното лечение и застрашаваше живота им“, заявяват организациите.

Според фармацевтичния сектор Агенцията по лекарствата бързо е преодоляла голяма част от натрупаните през последните години проблеми и вече провежда последователна и ефективна дейност, „която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване“.

В началото на октомври Стоименова обяви, че е подала сигнал до прокуратурата да бъдат разследвани практиките на работа в Агенцията през последната година. Съмненията са за сериозни нарушения в работата на дирекция „Контрол на лекарствените продукти” в ИАЛ. Според проверки на МЗ много от служителите в тази дирекция са назначавани в нарушение на Закона за държавния служител и не отговарят на изискванията. Агенцията е сключвала по думите на Стоименова странни договори с няколко изпълнители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още