IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тест за политиците

Реформаторският блок пак трябва да се консолидира, този път заради казуса Борисов – премиер

12:43 | 08.10.14 г. 8
Стрес тест за политиците

Политиците са подложени на стрес тест, който трябва да решат бързо. Три дни след вота на 5 октомври политическите лидери нямат категоричен отговор какво правителство ще управлява страната и кои партии ще влязат в него или ще го подкрепят без такова участие.

Междувременно представители на бизнеса предупреждават, че политическата криза влошава непрекъснато икономическата среда.

Диалогът между лидерите на партии продължава да е задочен, чрез медиите. Въпреки декларациите на политиците, че ще държат на политики и приоритети, основният въпрос днес е дали реформаторите ще се разцепят заради казуса Борисов – премиер, става ясно от интервютата на сините лидери.

"13 от 23-ма реформатори ОК с Борисов", твърди "24 часа". Според вестника склонни да подкрепят Борисов са лидерите на СДС и на ДБГ Божидар Лукарски и Меглена Кунева, като към тях клонял и шефът на БНД Борислав Великов. В крилото срещу ГЕРБ са председателите на ДСБ Радан Кънев, на НПСД Коман Исмаилов и на БЗНС Николай Ненчев.

Реформаторският блок ще вземе решение за евентуалното участие в бъдещо управление на базата на консенсус, опровергава изданието лидерът на движение "България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева пред bTV.

"Ако ГЕРБ е излъчил като кандидат за премиер Бойко Борисов, значи това е възможността, пред която е поставен Реформаторският блок. Аз смятам, че в ГЕРБ има жени, които със сигурност могат да бъдат много добри политици и биха били много по-консенсусни фигури“, посочи Кунева, но уточни, че партията на Борисов явно няма друга оферта освен тази на своя лидер.

Лидерът на ДБГ призна, че Борисов със сигурност разделя много от избирателите на Реформаторския блок, но увери, че до каквото и участие на РБ да се стигне, то ще бъде скрепено с писмено споразумение, с ясни приоритети за реформи.

Днес лидерите на блока се събират на първо официално заседание, за да обсъдят приоритетите на новата парламентарна група, както и участието си в преговорите. Кунева призова да не се правят спекулации със слухове за разцепление в блока.

От интервю на Петър Москов от РБ в ефира на Нова телевизия става ясно, че по казуса Борисов - премиер действително реформаторите не са единни. Той разкритикува Меглена Кунева, че би приела кабинет на ГЕРБ с премиер Борисов. „За мен е неразбираемо как госпожа Кунева от позицията на безспорно големия си опит като преговарящ може да не знае, че когато влизаш в преговори, ти влизаш с пълен набор от искания“, категоричен бе Москов. По думите му Кунева не трябвало да се предава преди преговорите.

Москов е категоричен, че нито един депутат от Реформаторския блок няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ. Според него коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт може да се случи на базата на ясно разписани приоритети и с ясното съзнание, че това не е силно реформаторска коалиция.

Според него хоризонтът на бъдещото управление е 2 години, до съвместно провеждане на парламентарни и президентски избори, но за целта трябва да има има минимум тройна коалиция между тези три партии.

„Няма да участваме в съставяне на правителство на малцинството с плаваща подкрепа – веднъж от ДПС, веднъж от БСП“, допълни Москов. Той заяви още, че Реформаторите ще влязат в коалиция, която да изолира БСП от властта и да „изстърже“ ДПС от икономическите лостове за управление на държавата.

„Лидерските импровизации са недопустими“, заяви във Фейсбук Радан Кънев след интервютата, дадени от Кунева и Лукарски. „Призовавам да не занимаваме обществото с лични мнения и интереси“, пише той. Преди да има официални позиции на всяка партия в Блока, не може да има обща - чуваме само личните позиции и амбиции на отделни лидери. А те са видимо различни, казва Кънев, който остава оптимист, че ще има обща позиция.

Разговорът за това кой да е премиер, трябва да бъде решен на финала, когато вече са ясни политиките, смята лидерът на ББЦ Николай Бареков.

"Формулата, която ГЕРБ избра - да започне преговори с всички парламентарно представени партии, е единствената правилна в този момент“, коментира той, цитиран от пресцентъра на партията. По думите му това, че на първия кръг от преговорите, предложени от ГЕРБ, няма да се срещат лидерите е много добре, тъй като те са си нанесли доста тежки рани през последните години.

Бареков определи поведението на ГЕРБ като хладнокръвно и джентълменско.

„Моето желание е преговорите да приключат успешно, за да има едно широко дясноцентристко мнозинство с мандата на ГЕРБ, в което да участват ББЦ, Патриотичният фронт и тези части от Реформаторския блок, които имат желание“, посочи Бареков, като уточни, че по-скоро става въпрос за СДС.

Той препоръча на реформаторите да снижат властовите си претенции и да спрат с персоналните обиди и квалификации.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че Реформаторският блок като по-малка партия от ГЕРБ трябва да се съобразява с него. „Не им стиска да вземат властта, всички чакат на мой гръб“, обобщава той ситуацията след изборите в интервю за в. „Труд“.

Според него обаче лидерът на ББЦ Николай Бареков проявява политическа класа. „Реагира много по-адекватно от реформаторите и БСП, поне не заема позиция, преди да излязат окончателните изборни резултати“, мотивира се Борисов.

Борисов упрекна БСП, че са „погребали“ германския модел на управление. "В Германия са много силни и едните, и другите. У нас има ГЕРБ и няколко малки партии. Няма да е стабилно правителство, ще бъде на ръба. БСП са заявили, че остават опозиция, и то конструктивна, за което им благодаря“, допълва той.

Относно ДПС той повтаря позицията си, че не може да се коалира с движението, защото „управляваха лошо и държаха втората партия на власт заедно с „Атака“. „ДПС нямат морално право да управляват“, заяви лидерът на ГЕРБ.

По думите му всички министри от бъдещия кабинет вече са в главата му. Въпреки това не дава категоричен отговор на въпроса дали заместникът му Цветан Цветанов отново ще оглави МВР.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Те просто са си мъртво родени. Това е ясно само като гледаш лидерите им. То понеже твърд лидер няма, има няколко меки. И увиснали, кат' муцуната на куКунева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Иванко - убиецът на СДС - се готви да стори същото и с РБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Те тЕя от РБ следват ТОЧНО заръките на Костов !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ако въобще ги интересува страната и ситуацията в момента тези жалки мижитурки с мижавите си % защо въобще поставят подобни условия?Иначе съм съгласен че Борисов няма никакво политическо ниво и култура та толкова много да се натиска да бъде премиер или президент. Той и за зам. министър не става завалията ама пък много му се иска. Накратко казано: български пИч! И затова ако има малко акъл Борисов не трябва толкова много да се държи като Иван Костов за да не свърши накрая като него.А това че реформаторите не вземат предвид ситуацията в страната и толкова много са се заинатили срещу персоната на ББ показва колко егоистични и смотани политици са самите те. Нищо чудно следващия път да не прескочат 4% бариера за влизане в парламента. ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Хаааахахаха...! ***! На тях всичко им е на игра - и тъпаните по площадите, и дудуците, и пианото, и голите цици, и големите усти... млади, красиви, интелигентни, образовани.... цялото думкане беше за да ги видим тези шебеци в парламента! Е, видяхме ги! И сега? Или те още не са мислили какво ще правят след това.... хаха!За РБ, протестите и големия мерак за власт се сещам за един виц:Един чирак в автосервиз много се дразнел, че майсторът не го пуска да пипа колите, а му давал все чирашка работа - да чисти, да подрежда, да ходи за бира. Един ден се примолил и майсторът му дал да завие болтовете на капака на клапаните на една кола, като го инструктирал много внимателно:- Стягаш до скъсване и връщаш един оборот на ключа обратно.След малко чиракът идва и докладва:- Майсторе, яз ги скъсах сичките, ела сега ти да ги върнеш, че нещо не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Реформаторите искат да го играят малко ДПС, като получат доста повече от това което им се полага в една такава ситуация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Fiscalist
преди 9 години
ИЗборът е пределно ясен. Или ще си оправдаят етикета, че били десни, и ще си изпълнят ролята, която им отреди избирателят - а именно подкрепа за дясно правителство, или да изчезват изобщо от политическата сцена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Fiscalist
преди 9 години
Да изчезват всичките дребосъци. Като не искат Борисов да се коалират с Михайлу Микуф и Фикуса. КЗРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още