Според наредбата за директните доставки няколко фермери могат да се обединят в сдружение, за да предлагат заедно преработени продукти – например сирене и кашкавал директно на потребителите. Така ако стопанствата им са съседни, ще спестят от изграждането на помещения за преработка. Промените в наредбата бяха представени на земеделски производители от Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена", по време на фермерски пазар в София.
Разходите за изграждането на помещения за преработка не са малки – фермер от Вършец заяви, че 70 хил. лв. му е струвало изграждането на малък обект за производство на сирене.
Последната редакция на Наредба 26 е от юни 2014 г. Въпреки редакцията на документа много фермери все още смятат, че наредбата е неработеща, заяви пред стопаните Апостолов.
Припомняме, че документът беше приет през октомври 2010 г. при голям интерес от страна на малките стопанства, които разчитат на директните доставки, за да си повишат приходите. Тогава стана ясно, че бяха въведени прекалено високи изисквания за хигиена и оборудване на помещенията, затова много фермери бяха затруднени да намерят средства за изграждането на специални помещения.
Стоилко Апостолов посочи, че само собственици на животновъдни обекти могат да предлагат директно на потребителите мляко, сирене, яйца, месо или месни продукти. В някои европейски страни е разрешено на занаятчии да купуват мляко от съседната ферма, да го преработват и да го предлагат без посредник, но в България Наредба 26 не го позволява.
За да продава мляко, не е задължително фермата да е покрила изискванията за сгради и оборудване на стопанствата първа категория, но млякото трябва да отговаря на разписани изисквания за хигиена.
Ако фермерът иска да предлага например месни консерви с телешко, животните трябва да са отгледани в неговото стопанство, но задължително да са заклани в кланица.
За преработката на продуктите фермерите трябва да имат помещения, които да са регистрирани и одобрени от санитарните инспектори.
Някои стопани отделят етаж от къщата си, за да преработват млякото в сирене и кашкавал и това е разрешено от наредбата, поясни Стоилко Апостолов.
За овче, козе и биволско мляко преработката е разрешена в мобилни мандри – приспособени за целта автомобили. Зреенето обаче трябва да става в подходящо помещение – затова трябва сиренето да се транспортира до селото.
Стоилко Апостолов посочи, че фермерът може да преработва 100% от произведеното мляко в сирене, но ако иска да продава сурово мляко, има ограничения за количествата.
Според него въпреки направените редакции има какво да се промени в наредбата. Сега тя разрешава земеделците да продават продуктите си в областта, където е фермата и една съседна. Това е добре за съседните на София области, които могат да продават продукцията си в столицата, но спира развитието на директните продажби в периферни области например като Видин и Силистра.
Вижте в галерията продуктите, които фермери предлагаха директно на фермерски пазар в София.


Желязков посети Монетния двор, за да види лично как се секат българските евромонети (СНИМКИ)
"Toха" взе приз за цялостно представяне на кулинарния фес за Никулден във Варна (СНИМКИ)
Спипаха двама гастрольори, тарашили жилища и автомобили във Варна
Трима мъже от Попово са загиналите при зверската катастрофа край Търговище
Няма опасност за околната среда заради авариралият танкер край Ахтопол
Глобата от 140 милиона долара на Мъск показва, че ЕС губи самообладание
ChatGPT спечели правото си да се саморегулира. Това може да се развие зле
Германия ускорява мерките срещу дронове - зачестяват инцидентите на летищата
Биткойн опциите показват, че трейдърите се подготвят за крипто зима
Факторингът е трамплин за малкия бизнес при въвеждането на еврото
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Покровск: Градът, който промени войната в Украйна
Кадиров: Зеленски отдавна не е легитимен президент на Украйна
Спират камионите през „Капитан Петко войвода–Орменио“
Защо туристи посещават места на зверства?
Община Царево задейства системата BG Alert
преди 11 години Доста безумна наредба. А другият въпрос е, че производителите не не могат/не искат да поддържат постоянно качество и вкус. отговор Сигнализирай за неуместен коментар