IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се единна система за търсене и спасяване при авиационни инциденти

Системата ще струва около 2 млн. лева годишно, които ще идват от таксите, събирани от РВД

14:14 | 19.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Подготвя се единна система за търсене и спасяване при авиационни инциденти

Подготвя се единна система за търсене и спасяване при авиационни произшествия, стана ясно от съобщение от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Първата стъпка в тази насока е изработването на Национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия, коментира ресорният министър Николина Ангелкова по време на междуведомствена среща в ДП „Ръководство на въздушното движение” (РВД).

В плана ще бъдат разписани всички дейности и правила за работа между отговорните институции и организации при възникване на инцидент, ще бъдат включени и планове за обучение и тренировката на спасителните екипи.

В националния план ще бъде направен опис и на необходимото техническо оборудване и информационно и комуникационно обезпечаване. 

За изграждането и поддържането на ефективна и работеща единна система за търсене и спасяване се планира да бъдат отделяни около 2 млн. лева на година от аеронавигационните такси, събирани от РВД.

Тези средства са предвидени целево само за дейности по търсене и спасяване и се отделят съгласно ангажиментите на България, като страна подписала Чикагската конвенция на Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

За да бъдат отпуснати тези средства е необходимо разходването им да бъде одобрено от Международната организация на авиационните превозвачи (IATA), като очакванията са процедурата да приключи до края на тази година, уточниха от транспортното министерство

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Rusko
преди 9 години
Наличието на работеща единна система за търсене и спасяване е изключително важно за бързи и точни реакции при възникване на въздушни инциденти. В повечето случай това касае и спасяване на човешки животи и адекватните действия са от особено голямо значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още