IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Отнемането на лиценза на КТБ няма да повлияе на банковата система

Недостигът във Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъде попълнен от фискалния резерв, смята икономистът

15:24 | 12.11.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Стив Ханке: Отнемането на лиценза на КТБ няма да повлияе на банковата система

Затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и отнемането на лиценза ѝ няма да повлияят на икономиката и на банковата система, защото КТБ никога не е оперирала като нормална банка и няма важни икономически връзки. Това коментира в интервю за БНР икономистът Стив Ханке, известен като "бащата“ на валутния борд у нас.

По думите му всъщност КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката.

„Трябваше да отнемат лиценза отдавна. Моето заключение е, че КТБ всъщност никога не е била истинска банка, не е функционирала като такава, така че напълно приветствам отнемането на лиценза ѝ. Това, което трябва да бъде направено сега, е да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали. Те със сигурност трябва да бъдат преследвани от закона. Колкото се може от тези пари трябва да бъдат върнати и да бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете“, каза той.

Второто нещо, което веднага трябва да бъде направено, е да бъдат върнати парите на хората с гарантирани депозити, допълни икономистът.

Ханке не се ангажира да коментира кой трябва да носи наказателна отговорност, защото не познава в детайли българското банково законодателство. Според него обаче от гледна точка на административната работа, има вина от страна на БНБ като регулатор. „Трябвало да четат по-внимателно документите и да знаят, че Корпоративна търговска банка всъщност не е банка“, каза той.

Икономистът е на мнение, че трябва да се публикуват повече данни за банковата система. По думите му от информацията, която БНБ оповестява в момента, той не може да направи анализ за състоянието на банките в България. Освен това данните излизат много късно, допълни той.

„Данните за банковата система, които БНБ публикува, са като една голяма кошница с ябълки и ние можехме да заключим, че средното състояние на ябълките в кошницата е добро, дори много добро. Проблемът е, че не може да се види, ако има гнила ябълка. А гнилата ябълка беше КТБ“, коментира Ханке.

Най-добрият начин за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете с достатъчно средства за изплащане на гарантираните депозити на вложителите в КТБ е с трансфер от фискалния резерв, смята Ханке. Той допълни обаче, че сумата трябва да бъде стриктно проследена и използвана единствено за изплащане на парите на вложителите.

„В крайна сметка нали затова е фискалният резерв, да го използваме за черни дни и критични ситуации“, коментира той. След това обаче Фондът за гарантиране на влоговете трябва да възстанови сумата във фискалния резерв.

Според Ханке България не трябва да влиза в Европейския банков надзор.

„Това ще бъде голяма грешка, защото фактически се прави признание, че БНБ е некомпетентна да се справи сама, а има нужда от помощ от Брюксел. В исторически план вече сме виждали, че Брюксел не решава проблемите в България. България има свои собствени проблеми и трябва да ги решава. Брюксел единствено може да ги влоши“, заяви той.

Икономистът смята също, че България не трябва да влиза и в еврозоната. „Винаги съм твърдял, че влизането в еврозоната ще бъде голяма грешка за България. Причината за това е валутният борд, който осигурява дисциплина във финансовата система на страната и стабилна валута. Ако влезете в еврозоната, ви чака съдбата на Гърция и Кипър“, коментира той.

Ханке коментира и очертаващият се бюджетен дефицит. По думите му „истинският тест за новото правителство ще е дали ще може да свали дефицита достатъчно бързо. От това ще се разбере дали то ще може да работи или не“.

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
И микРО икономист. заслужават същия "по-здрав" !!А за финансистчеТАТА .... още по- .... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
абитуриент
преди 9 години
Супер си го КАЗАЛ....... АДМИРАЦИИ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 10
1111@
преди 9 години
Най-после откровение от ,,таткото на валутния борд,,(а къде е мама?!?!?) КТБ не била банка..А по стандартите на БНБ и др. другари,тя беше майката на банките,нали? И затова смятам,че някакъв Ханке не е капацитет,а плъх-теоретик на който бе даден шанс да експериментира върху нас докъде може да стигне човешко същество,лишено от елементарни нужди !!! Ако борда беше лекарство,щяхме да го видим в поне една англосаксонска държава с финансови проблеми,нали? Но най-важното е макрорамката,нищо че клошарите са повече от държавните служители....С две думи: Борда(геноцида) работи! П.С. Поздрави на всички макро икономисти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Bill-bg
преди 9 години
Много обективна и точна оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
Bill-bg
преди 9 години
Много обективна и точна оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
по принцип е прав че европейския банков надзор никого не е оправил и само вдъхва фалшив респект, който по-скоро ще ни навреди от колкото ще помогне ако не си помогнем сами, но за спокойствието, доверието и надеждноста на цялата ни банкова система ми идва малко в по-вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 0
Solomoon
преди 9 години
Че БНБ има вина вече знаят и кучетата....след изявлението "Цялата банкова система, в това число и КТБ са стабилни"....стана ясно, че КТБ хич не е стабилна, сега остава да повтарят, че останалата банкова система е стабилна, а дало това е вярно и зали някой ще продължи да им вярва е доста спорно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
forexboy
преди 9 години
Този Ханке комай почва да го тресе шубето за съдбата на недоносчето му, наречено валутен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Сега един през друг ще се бият да повтарят тази "мантра"-визирам заглавието на статията...Но доверието вече не могат да върнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още