IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

705 млн. лева ще отидат за капиталовите разходи на столицата догодина

Част от проектите, които ще бъдат финансирани, са цялостен ремонт на парка пред НДК и рехабилитация на големите булеварди

18:08 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
705 млн. лева ще отидат за капиталовите разходи на столицата догодина

Над 705 млн. лева, от които средства на общината и европейско финансиране, ще бъде размерът на капиталовата програма на столицата за 2015 година. Това обясни кметът Йорданка Фандъкова, представейки приоритетите в проекта на бюджета за догодина, пише „Фокус“.

„За 2015 година ще предложим работен вариант на бюджет в размер на над 1,46 млрд. лева, което е сравнително равно на проекта за бюджет за 2014 година“, коментира тя и допълни, че очакваните собствени приходи ще бъдат около 558 млн. лева. Половината от средствата за капиталовата програма ще са европейско финансиране – 391 млн. лева, обясни още Фандъкова.

„За следващата година ще залагаме завършването на 5 нови детски градини и ще започнем строителството на нови 8 такива. За 15 септември отваря врати и ново училище за район Кремиковци, отваря врати и новият Музей за история на София, предстои пълно ремонтиране на парка на Националния дворец на културата и продължаваме програмата за ремонт на пътища и булеварди", обясни Фандъкова.

През 2015 гоидна ще продължи и рехабилитацията на бул. "Цариградско шосе", бул. "Сливница" в участъка при надлеза на ж.к. „Захарна фабрика“, бул. "Витоша", както в частта за довършване на пешеходната зона, така и цялостна рехабилитация в участъка от НДК до Южен парк, разясни столичният кмет.

Към 30 септември 2014 година изпълнението на бюджета на Столична община е 72,3% от заложените цели. Приходите са с около 20 млн. лева повече, в сравнение със същия период миналата година, обясни още Фандъкова. Изпълнението на данъчните приходи е 75,9% от предварително заложените.

По отношение на развитието на градския транспорт през тази година са пристигнали 46 нови автобуса, като останалите 80 се очаква да бъдат доставени през следващата година.

През пролетта на 2015 година в експлоатация ще бъдат пуснати нови 9 км метролинии с 9 нови метростанции. „Свързваме метрото с летище София и с Бизнес парк, което означава допълнително около 90 000 пътници, които ще използват най-модерния и удобен градски транспорт“, допълни още Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още