IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес и синдикални организации излязоха с редица препоръки към правителството

Според тях България трябва да започне ускорена подготовка за влизане в Европейския банков съюз до 2016 г.

15:59 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес и синдикални организации излязоха с редица препоръки към правителството

По отношение на индустриалните политики и бизнес средата трябва да се приеме списък с приоритетни национални проекти в ключово значима базова инфраструктура с хоризонт до 2018 г. За тях трябва да се осигурява финансиране и контрол върху хода на изпълнението им. Трябва да се приеме съгласувана национална инвестиционна рамка за периода до 2025 г.

Правителството също така трябва да стимулира инвестициите в нови трайни и качествени работни места. Държавата трябва да предприеме и мерки за насърчаване на експорта на български стоки и услуги.

По отношение на нормативната уредба трябва да се предприеме цялостен преглед за отмяна и промени в утежнени и противоречиви регулаторни режими в законодателството. Задължително условие е да се продължи и намаляването на административната тежест.

Трябва да се разработят и програми за възстановяване на индустрията и насърчаване на местното производство, както и облекчаване на условията за стопанска дейност на малките и средни предприятия.

Друг приоритет на държавата трябва да е създаването на условия за разгръщане на потенциала на селското стопанство с акцент върху биопродуктите, развитие на хранително-вкусовата промишленост и на туризма.

Сериозни реформи трябва да се направят и в енергетиката, са обяснявали досега от бизнеса. За сектора е нужно да има работеща дългосрочна стратегия, да се приложат мерки за финансови и технологично оздравяване на системата. В същото време съставът на ДКЕВР трябва да влязат и по един представител на бизнеса и синдикатите.

По отношение на пазара на труда държавата трябва радикално да преосмисли политиките си, обясняват организациите в обръщението си. Там трябва да се въведе надзор при планирането, управлението и реализацията на политиките.

За подоходната политика пък трябва да се въведе догонващо нарастване на доходите от труд в съответствие с ръста на производителността на труда. Нужна е и дългосрочна държавна политика за заплащане на труда в бюджетния сектор и въвеждане на прозрачни и ясни законово регламентирани правила за работните заплати в държавната администрация, базирани на оценка на резултатността на труда.

Бизнесът и синдикатите настояват и да се увеличи с поне 15% бюджета на Националния план за действие по заетостта. Оттам предлагат и по-добро обвързване с дуалната система за обучение, както и решаване на демографските проблеми у нас.

В същото време правителството трябва да създаде благоприятна имиграционна среда и облекчен ред за получаване на българско гражданство от необходими за икономиката специалисти от българските малцинства в чужбина.

В обръщението се напомнят и проблемите в социалното и здравно осигуряване, както и реформата в съдебната система.

Политическата криза в последните години срина доверието към държавността и политическия морал, партиите и тяхната способност и воля за действие в полза на националните интереси, като отключи многобройни негативни ефекти върху финансовата стабилност, икономиката и социалните системи.

Българският политически елит е длъжен да предложи на обществото ясна визия и конкретни действия за спиране на тези процеси, тъй като задълбочаването им ще срине докрай възможностите за възраждане на държавността, икономиката и социалната сигурност, обясняват от бизнеса и синдикалните организации в обръщението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още