IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: През лятото хората теглеха пари по-истерично

Системите си работят, хората се обслужват, заяви банкерът

10:10 | 04.12.14 г.
Хампарцумян: През лятото хората теглеха пари по-истерично

Тегленето на пари от банките у нас през лятото, когато кризата с КТБ набираше сила, беше доста по-истерично в сравнение с днешния ден, когато стартира изплащането на блокираните депозити в КТБ от 9 банки в страната. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пред Нова телевизия.

„През 2008-2009 г., разтеглено в период от няколко месеца, когато светът се тресеше от кризата, също доста пари смениха банките, излязоха от банките в кеш, така че това вече се е случвало“, допълни той.

 „Системите си работят, хората се обслужват“, обобщи банкерът.

Десетина минути след началото на работното време на УниКредит Булбанк, чийто изпълнителен директор е Хампарцумян, пред клоновете на банката не е имало струпване на хора, обясни той. „Имаше по 20-30 души пред някои от клоновете, които изплащат гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Там, където имаше хора, ги пуснахме да изчакат на топло”, обясни той.

Той призова хората, които нямат спешна нужда, да не бързат да теглят парите си днес.

„Няма смисъл всички да отидат в 9 часа, нито ще свършат парите, нищо ще спре процесът“, коментира банкерът.

По думите му в рамките на следващите 2-3 седмици хората ще се разпоредят с парите си – „те могат да ги изтеглят, да ги прехвърлят в друга банка”, даде пример той.

Хампарцумян не очаква изтеглените средства да бъдат насочени към имоти, каквито твърдения се появиха из медиите.

„Хората вярват на банките. Това е като личния лекар – като не ти харесва, може да го смениш, при евентуално по-добра услуга или където ще се чувстваш по-комфортно”, заяви банкерът.

„Наличието на една банка като Корпоративна търговска банка изкривяваше пазара по повече от един начин. Изкривяваше депозитния пазар, защото даваше прекалено високи лихви. Изкривяваше медийния пазар, засмукваше политическия пазар“, допълни той.

Според него в случая с КТБ не става въпрос за персонални дразги между бизнес партньори, а че парите от „Южен поток” просто не дойдоха. „Южен поток” има висока норма на печалба и една голяма част от парите трябваше да минат през КТБ. Това е бил замисълът да се покрие част от прословутата дупка. Ами не можа да стане”, заключи  Хампарцумян.

„Непосредствена опасност за повтаряне на този сценарий няма. Междубанковата задлъжнялост е малка. Може би затова нямаше възможност да стане домино ефект”, добави банкерът.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още