IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Липсата на увереност, че най-лошото премина, задържа ръста

На страната ще е нужен годишен ръст на производителността на труда от 4%, за да достигне европейските икономики до 2040 г., смята Световната банка

15:33 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристалина Георгиева: Липсата на увереност, че най-лошото премина, задържа ръста

Липсата на увереност, че най-лошото вече е зад гърба ни, задържа растежа на инвестициите. Това заяви във видеообръщение Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси на ЕС по време на форума „България и светът в развитие. Бизнес среда, финанси и инвестиции” на сп. "Мениджър". 

"Европа излиза бавно и все още неуверено от най-тежката финансово-икономическа криза в условията на влошена геополитическа обстановка. Липсата на увереност, че най-лошото вече е зад гърба ни, задържа растежа на инвестициите и забавя възстановяването на нашите икономики. Това се отрази особено остро на страни като България, за които преди кризата чуждестранните инвестиции бяха основен източник на растеж“, заяви Георгиева.

Георгиева припомни пиковата 2007 година, когато България е привличала инвестиции от над 9 млрд. евро, които обаче са спаднали до около 1 млрд. евро до 2013 година.

„Нивото и на вътрешните инвестиции спада, както и като цяло делът на инвестициите в БВП на страната - от 33% на 22%. Икономическата активност забави темпото си през 2013 година, а БВП за страната нарасна със скромните 1,1%, спрямо 6,9% през 2007 година. Затова за Европа и за България днес е време за промяна“, заяви още Георгиева. 

На България ще е нужен годишен ръст на производителността на труда от 4%, за да достигне европейските икономики до 2040 г., заяви пък Тони Томпсън, който е постоянен представител на СБ за България. По думите му годишен прираст от 5% пък би доближил страната до европейските дуржави още през 2030 г.  

Министерството на икономиката си поставя за цел всяка година България да напредва в класациите, водени от международни институции от ранга на Световната банка (СБ), Световния икономически форум (СИФ) и Организацията на обединените нации (ООН), обяви от своя страна заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева

По думите ѝ икономическото министерство ще постигне това чрез подобряване на бизнес средата и kонкурентоспособността в България. Това ще доведе до повече инвестиции, по-високо потребление, тъй като ще се разкрият повече работни места, което ще доведе до по-силен икономически ръст.

„През последните месеци всички международни институции понижиха прогнозите си за растежа в България за тази година“, коментира Везиева последните действия на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия. „Но това не важи само за нашата страна. Очакванията за намаляване на икономическия ръст важат за всички страни в Европа. Преди дни Европейската централна банка занижи оценката си за икономиката на еврозоната“, припомни тя.

Според Везиева България не бележи напредък в международните класации. Задачата, която си поставя министерството на икономиката в тази връзка, е „всяка година да показваме значителен напредък по всички индекси като този на СБ по леснота за правене на бизнес, индекса за конкурентоспособност на СИФ, индекса за човешко развитие на ООН и този за икономическа свобода“, заяви Везиева.

Тя смята, че ведомството просто трябва да следва препоръките на институциите. Заместник-министърът обеща опростяване на процеса по издаване на разрешителни за строеж, скъсяване на пътя за подаване на данъчни декларации, което може да става по електронен път, и по-добра защита на частната собственост и по-лесното й регистриране. Везиева се обяви и „за“ либеразлизиране на търговията с трети страни.

Според нея един от проблемите у нас е, че се приемат закони и наредби, без да се правят предварителни анализи за разходите и ползите от тях.

„Министерството на икономиката ще създаде звено, което да прави предварителни анализи от типа „разходи-ползи““, заяви зам.-министърът, като едва след добри резултати от анализите следва да се предлагат законите, добави още Везиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още