IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското ембарго извади на светло старите проблеми на агросектора

Фермерите загубиха пазари и заради санкциите на Москва и епидемията от „син език“ по животните

13:48 | 02.01.15 г. 10
Руското ембарго извади на светло старите проблеми на агросектора

2014 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2014 г."

Поредица от кризисни ситуации разтърси земеделския сектор през годината. През август Русия отговори на европейските санкции, наложени заради ситуацията в Крим, с ембарго за европейските агростоки. Бяха засегнати производителите на плодове и зеленчуци, както и млекопреработвателите с договори за износ. В същото време до средата на лятото голяма част от страната беше обхваната от вирусното заболяване по животните „син език“.

И в двата случая селскостопанските производители загубиха пазари и това изостри нерешените проблеми в земеделието.

Летящият вирус

Болестта по животните се предава от кръвосмучещи насекоми през топлите месеци. Тя не се появява за първи път у нас - огнища е имало в южните гранични области през 1999,  2001 и 2006 г. По информация на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) през последните 15 г. вирусът става глобален проблем за европейските фермери. Той постепенно завладява нови географски ширини - Западна, Централна и дори Северна Европа. 

През 2014 г. вирусът тръгна от Гърция и засегна сериозно българските фермери. Първият случай на заразено животно бе установен на 30 юни в хасковското с. Мандрица - на границата с Гърция. След това от Южна България заболяването навлезе бързо в повечето области на страната.

В резултат щетите са следните: 27 хил. овце, 358 кози и 410 едри преживни животни – умрели или принудително умъртвени, по данни на БАБХ. До 5 декември на фермерите са изплатени 2,898 млн. лв., които са обезщетение за 288 едри преживни животни, 265 кози и 16 хил. овце. 

Загуба на пазари

Освен преките щети за фермерите има косвени – губим пазари, смята председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Той призна, че на фона на близо 1 млн. овце в страната загубата на 27 хил. не е толкова голяма, но сега фермерите не могат да изнасят живи агнета. Например след реализиран износ на 20 хил. агнета за Катар при появата на заразата експортът спрял.

„След вируса овцете дават по-малко мляко, отколкото е характерно за породата им и раждат агнета с по-ниско тегло“, твърди още той. Чилингиров посочи и други щети – по думите му е пострадал и ловният туризъм, след като е имало умрели сърни, елени и муфлони.

„Небрежното отношение към болестта доведе до загуба на пазари“, каза фермерът по адрес на БАБХ.

Обвинения към Агенцията имаше и от страна на Българския ветеринарен съюз, който организира серия от протестикато искаше оставки в БАБХ.

Агенцията носи огромна вина за мащаба на болестта „син език", заяви през ноември агроминистърът Десислава Танева, която освободи един от зам.-директорите на БАБХ.

Сега остава да се реши въпросът с ваксинацията, която ще струва около 5 млн. лв. Вече е обявена процедура -  договаряне без обявление за доставка на ваксина срещу „син език“. Поканени са 5 фирми. Ваксинационната кампания е предвидена за пролетта на 2015 г., преди да се размножат насекомите, които пренасят вируса.

Животновъди обаче коментират, че ако администрацията беше действала по-експедитивно, нямаше да се наложи от бюджета да се изплащат близо 3 млн. лв. обезщетения за заразени животни.

Поздрави от Москва

През лятото европейските фермери получиха „честитка“ от Москва – беше наложена забрана за износ на европейски агропродукти в Русия.

В забранителния списък влязоха почти всички месни продукти (говеждо, свинско, птиче месо и някои колбаси), мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, риба и ракообразни, както и някои преработени продукти. Ембаргото засегна доходите на 9,5 млн. души и оказа сериозен натиск върху хранителния сектор в ЕС, поради временна загуба на значителен пазар.

Като размер на сключените договори за износ българските фермери не бяха от най-пострадалите, но на пазара вече се наблюдават косвени последици от ембаргото, твърдят производители.

Реколтата остава на полето

Еврокомисията реагира на ембаргото, като предвиди през август за фермерите 125 млн. евро спешна помощ, за да тушира негативния ефект от свръхпредлагането на плодове и зеленчуци. Средствата трябваше да компенсират изтеглянето на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да не бъде допуснат срив на цените. Схемата бързо беше изчерпана и затворена. След това беше приет нов регламент за допълнителна помощ до 165 млн. евро, за да се компенсира с тях изтеглянето на агропродукти от пазара, бране на зелено или пък реколтата да остане необрана на полето.

По първата схема български земеделци подадоха 79 заявки за компенсации на обща стойност над 1,076 млн. лв., по данни на Държавен фонд „Земеделие“. Това бяха производители на гъби, грозде, круши, ябълки, праскови, нектарини, сливи, домати, краставици, сладки пиперки, зеле, карфиол и моркови. Заявки бяха подадени и по трите направления - храна за животни, дарение на продукти на социални заведения и необрана реколта.

По втората България имаше право на подпомагане за общо 3000 т продукция. До средата на декември по тази втора схема е подадена само една заявка за плащане на стойност 11 775 лв. Кандидатът е заявил за подпомагане 13,6 тона сладки пиперки, които ще изтегли от пазара с цел благотворителност.

Така българските фермери подадоха по двете схеми общо 80 заявки за плащане на обща стойност 1 088 586 лв. Изтегленото от пазара количество плодове и зеленчуци е общо 4 654 т, а мярката за небране е приложена върху 60 ха. Очаква се компенсациите да бъдат изплатени до лятото на 2015 г.

Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
hanabishi
преди 9 години
За жалост от лични наблюдения знам че българските овце ( а и всички вносни овце като цяло ) се считат за по-нискокачествени в арабските държави. Цената на вносния *** е понякога 2 пъти по-ниска от местния. А и друго - субсидиите в европейския съюз изкривяват пазара. Много производства в евросъюза са нерентабилни и разчитат само на субсидиите за реализация на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 11
StefanL
преди 9 години
Може ли да си толкова *** ! Преди две седмици бях в Москва магазините им са пълни с всичко необходимо неизпитват нужда от нищо и цените дори са по ниски от нашите. Гадуваш ти щото нямаш пари да си купиш това от мазините мухьо! На Русия и е все едно дали ще внася от Европа Азия или Южна америка ?Само тапоумници като тебе може да цепи такива глупости. Изчакай още някой месец да видиш у нас какви стачки и въстания ще има от производителите на мляко месо сел.продукти , хора от туристическият бизнес! А и не само у нас я гледай как еврото се обезценява спрямо долара! Познай защо ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Можем да отглеждаме без проблеми от 4 до 8 милиона овце =========================================================================Отглеждай ги, някой да те е спрял? Ако може някой друг да рине л....та. А ти да даваш акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Ем чи таман толкоз сме има няма 4-5млн овци. Само дето не можем да се мерим по износ със субсидираните западноевропейски овце. Превърнали сме се във завладян пазар и нищо повече. Ако имаше файда във овцете, щяха да се скъсат да отглеждат, не лафки да ми отварят и лотарии да рекламират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
lyusien
преди 9 години
Не търсете причините там където не са Прочетох в статията че имаме само един милион овце Това е безкрайно малко Можем да отглеждаме без проблеми от 4 до 8 милиона овце Условията в България за този отрасъл са прекрасни а пазарът е неограничен Покажете на араби турци и италианци условията и прекрасното агнешко месо произведено в България и не ви трябва руския пазар Зърнопроизводителите постоянно плачат че реколтите са лоши но в последните 5-6 години се произвеждат над 5 милиона тона жито и около 10 милиона тона зърнени култури Какво още искат Може би на глава от населението България е световен лидер в износа на жито и слънчоглед Държавата да построи модерна кланица за овце и агнета да стимулира по-вече животновъдството и всичко ще бъде наред Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
И по отношение на статията, според мен е слаба, защото няма как в няколко реда да представиш цялата селскостопанска година, която на всичкото отгоре е в средата си. Случиха се много неща и може би най-малкото беше ембаргото на Русия. Тази година приключи предната ОСП, започва нов програмен период, Украйна подписа споразумения с ЕС, в световен мащаб имаме прекрасна реколта, но тук имахме лошо време, което освен преките щети, донеси и допълнителни като забавяне на прибирането на реколтата и последващите сеитби. Може би има една хубава новина, цената на петрола пада, което би трябвало да доведе до по-ниски цени на торовете, но най-вероятно ще окаже и натиск върху биогоривата, което може да доведе до смъкване на цените на зърната. Изобщо една доста разнообразна календарна година, в която имаше много събития и времето ще покаже кое колко е допринесло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
Европа и съответно България, има един проблем със селското стопанство - субсидиите! Това не просто изкривява пазара, а направо разрушава цели подсектори за сметка на други и се започва, кой да вземи повече от тях, а не как да се помогне да се изкарва повече. За разлика от Европа, България има и друг проблем - политиците. Въпреки, че съм за това да ни управляват хора, които са постигнали нещо в живота, а не псевдо политици, за момента постигналите нещо, са в голямата си част пионки, които се назначават, за да подпомагат конкретни хора, а не такива, които наистина имат някаква представа. Е, има и този момент, че българина предпочита да не купува българско, нещо, което е нормално да води до унищожаване на хранително-вкусовия сектор, а от там и на селското стопанство, защото само с първични продукти, няма как да стане. Трябва преработка и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 18
tsanko stefanov 2
преди 9 години
Само *** може да ембаргира вноса на хр.стоки когато народът му гладува....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още