IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на природен газ у нас се е свило с 60% през октомври

За месец производството на електроенергия се покачило с над 15 на сто

12:28 | 30.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Производството на природен газ у нас се е свило с 60% през октомври

Производството на природен газ в България е намаляло с 60% през октомври тази година спрямо октомври 2013 г., сочат данните на Националния статистически институт. За същия период с 21% е намаляло и производството на твърди горива. В същото време се е увеличило производството на пропан-бутан с 11,1 на сто, а производството на електроенергия се е покачило с 3,8 процента. Повишило се и производството на безоловен бензин и дизелово гориво съответно с 3,7% и 7,7 процента, сочат данните на НСИ.

Намаление в производството на природен газ у нас се наблюдава и при сравнение на добивите на месечна база. С 9,1% до 10 млн. куб. метра е намаляло производството на газ през октомври спрямо септември 2014 г. В момента в България добиви на синьо гориво се правят единствено от находище в морския шелф в района на Калиакра, но запасите там се изчерпват.

Производство и доставка на природен газ

Източник: НСИ

През октомври спрямо септември тази година нараства производството на пропан-бутан с 25% до 10 хил. т. Производството на твърди горива за същия период се е увеличило с 19,3% и е достигнало 3,2 млн. тона.

В страната ни се покачва и производството на бензин и дизел. През октомври е бил произведен с 9,2% повече безоловен бензин и той е достигнал 167 хил. тона. С 10,5 на сто до 211 хил. т нараства производството на дизел през октомври.

Статистиката отчита и ръст в производството на електроенергия с 15,1 на сто до малко над 4 млн. мвтч.

Производство и доставка на електроенергия

Източник: НСИ

Доставките на твърди горива и бензин спадат на годишна база

С 21,7% пък намалява доставката на твърди горива у нас през октомври спрямо същия месец на 2013 г., допълват от НСИ. Доставките на бензин се понижават за същия период с 2,4 на сто. Повишават се доставките на природен газ с 15,9%, както и на дизелово гориво с 9,2 на сто, сочат данните за периода октомври 2013 - октомври 2014

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 9 години
За какво производство говорите, природен газ не се произвежда, той се добива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още