IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: 2015 г. ще бъде поредната със сериозна строителна програма за София

Един от най-големите проекти продължава да бъде този за метрото, коментира кметът на столицата

19:00 | 02.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фандъкова: 2015 г. ще бъде поредната със сериозна строителна програма за София

За София 2015 г. ще бъде поредната година със сериозна строителна програма. Това заяви пред БНР кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По нейни думи един от най-големите проекти продължава да бъде този за метрото.

„Очакваме тази пролет да бъдат пуснати двете линии до летището и Бизнес парка и нови 90 хил. души да се качат на метрото. Част от тях ще слязат от автомобилите, част от тях ще предпочетат метрото от другите видове градски транспорт“, споделя тя.

„Очаквам до края на месец август тази година да бъде освободено движението по булевард „Черни връх“ и вече до средата на 2016 г. ще можем да пуснем и този важен участък. Още през тази година очаквам да започне строителството и на третата линия на метрото, с най-тежкия участък, участъкът от „Театър зад канала“ до „Красно село“. Това са нови над седем километра метро и още седем метростанции“, заяви кметът на столицата.

Фандъкова добави, че през последните години са построени и пуснати в експлоатация над 13 км метролинии, а в момента се изграждат още 9 км. По думите й това е наистина впечатляващо темпо на строителство и е важно както за придвижването на софиянци и за това, че метрото е най-екологичния транспорт, така и за промяната в градската среда, защото там, откъдето минава метрото, има нови булеварди, осветление, тротоари, допълва агенция „Фокус“.

Фандъкова подчерта, че е изключително важно това, че премиерът Бойко Борисов е успял да защити ОП „Транспорт” в Брюксел и тя да бъде отворена.

„Именно това е програмата, по която основно се финансира строителството на метрото. Всички виждаме по какъв начин се ползват европейските средства. Благодарение на новата програма тази година очаквам да започне строителството и на третата линия на метрото“, каза още Йорданка Фандъкова.

През 2015 година продължава и реновирането на основни улици и булеварди. Предвижда се и изграждане на кръстовище на две нива при булевардите „България" и „Иван Гешов".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още