IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мина "Чукурово" не е плащала концесионни възнаграждения от 2011 г.

Министърът на енергетиката ще съдейства на уволнените миньори от мината да си намерят работа

17:41 | 07.01.15 г.
Мина "Чукурово" не е плащала концесионни възнаграждения от 2011 г.

Мина „Чукурово“ дължи концесионни възнаграждения на държавата в размер на 392 хил. лева (без лихвите), става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Концесионерът на мината не е плащал от втората половина на 2011 година до края на 2014 година.

По тази причина енергийното министерство ще усвои учредената банкова гаранция, допълват още от пресцентъра на ведомството.

Вчера стана ясно, че над 100 миньори от „Чукурово“ са получили предизвестие за прекратяване на трудовия договор заради спиране на работата за повече от 15 дни. С посредничеството на енергийния министър Теменужка Петкова ще бъдат търсени възможности за командироване на съкратените служители в други въгледобивни дружества в околността.

Ръководители от мина „Открит въгледобив – Перник“ вече обявиха, че имат нужда от допълнителен персонал.

Припомняме, че синдикалният лидер Валентин Вълчев вече прогнозира затварянето и консервирането на мина „Чукурово“, защото въглищният пласт е изчерпан, не са правени и инвестиции за поддържане на работата в мината. 

Мина "Чукурово" е най-старата мина в страната. През 2002 година тя беше приватизирана, а правото за добив на въглища (лигнитни) - отдадено на концесия за срок от 20 години. Според правителствено решение от април 2002 година концесионерът е трябвало да плаща своите задължения към хазната два пъти годишно - до 31 юли на текущата година и до 31 януари на следващата година. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още