IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският посланик: България може да остане сама в механизма за проверка

За инвеститорите най-голям проблем в България остава съдебната система, каза Джонатан Алън

12:10 | 08.01.15 г. 7
Британският посланик: България може да остане сама в механизма за проверка

Има риск България да остане единствената държава в Европейския съюз, спрямо която ще се прилага механизмът за сътрудничество и проверка, а Румъния да отпадне от него. Това каза в интервю за bTV британският посланик в страната Джонатан Алън.

Той посочи, че са нужни още повече усилия в България за постигането на независими институции без политически натиск. „Трябва да видим бивши министри и шефове на агенции в затвора, както е в Румъния. Това, че няма осъдени висши служители, означава ли, че няма проблеми“, попита риторично посланик Алън. Румъния отчита резултати, а България не, добави още той. 

По думите му осем години след влизането на България в ЕС редовните доклади на Европейската комисия продължават да отчитат, че съдебната система все още не отговаря на европейските стандарти. Стратегията на министъра на правосъдието е добра стъпка, коментира посланикът, визирайки стратегията, по която започна работа министър Христо Иванов.

Посланик Алън коментира и писмото, което той заедно с шестима други свои колеги от европейски държави написа. В него е изразена загриженост за съдебната система, защото това е в интерес на българското общество, коментира той. "Писмото не беше за или против една от страните в спора, а само посочихме, че има сериозни, уважаеми специалисти в България, които отправят критики и те трябва да бъдат чути", смята посланикът.

Британските инвеститорите, които вече работят тук, са доволни и няма да си тръгнат, увери посланикът. Доволни са от българските служители, също и от ниските данъци, но проблемът е със съдебната система и законодателството, което се мени всяка година, смята Алън. Според него за инвеститорите най-голям проблем е съдебната система – липсата на прозрачност при обществените поръчки, липсата на увереност, че при евентуален спор съдът ще се произнесе честно, безпристрастно и в кратък срок.

По повод атентата срещу френския вестник Charlie Hebdo в Париж вчера Алън подчерта, че терористите не представляват исляма и мюсюлманите, а единствено себе си, искат да създадат конфликт в Европа и затова най-важният отговор е единството срещу тях.

По повод на терористичния атентат посланикът на Франция Ксавие Дьо Кабан коментира от своя страна, че всяка една демокрация и държава от Европа и западния свят е в опасност заради радикалните ислямисти. „Всяка демокрация е в риск, защото ние сме свободни страни и всички европейски граждани могат да живеят спокойно, без да има полицай зад всеки да го контролира дали ще извърши престъпление. Това е рискът на демокрацията. Цяла Европа е в опасност“, каза Ксавие Дьо Кабан.

Френският посланик призна, че е шокиран от нападението. „Това е невероятно нещо, 10 журналисти, двама полицаи, това е нещо уникално и никога не се е случвало в нашата история“, заяви той.

Всичко за атентата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Забелязва се любопитна тенденция всеки път, когато някой каже истината за мафията в България и нейното статукво веднага мафиотите и техните дакелчета да рипват и да се позовават на суверенитет, дипломатически и консулски отношения, независимост и др. под...Независимост и суверинитет има ако няма мафия. Ако мафията си е изградила статукво в България, назначава си магистрати, купува и корумпира политици, купува и вкарва най-големите количества наркотици в ЕС какво право има да се крие зад държавен суверинитет???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Въпрос на принцип и регламент строго фиксиран във Виенските конвенции за дипломатическите и консулски отношения. Да сте чули български посланик да взема отношение публично по проблемите отнасящите се до вътрешното положение на Великобритания или Франция ? Ерго, или сме независима страна , или колония на Великобритания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Да не би да казва нещо, което не е вярно?Ако е така, защо да мълчи?Искаме ли нещо да се промени в нашата забатачена държава или предпочитаме да си остане все същата *** с корумпирани магистрати, съдии и най-вече политици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 19
dakl
преди 9 години
Най малко работа на един чужд посланик е да раздава " съвети" в страната на пребиваването си! Очевидно е , че трябва да се обяви за персона нон - грата и тогава нито едно Превъзходителство в София няма повече да посмее да се държи като губернатор в колонията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Дааа, съдебната система, пълна с корумпирани ДС кадри и масони от всякакъв ранг начело с масона Цацаров.Никой който не е корумпиран и не разполага с протекцията на генералите от бившата ДС или на някоя масонска ложа не може да се развива кариерно в българската правосъдна система. И им е много удобно на корумпираните гадове да са "независими", сами да си гласуват бюджета и заплатите и да не носят отговорност за абсолютно нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Само не разбирам защо това е риск. Няма риск, просто следва да поздравим румънците и да си признаем, че сме по-зле от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Само не разбирам защо това е риск. Няма риск, просто следва да поздравим румънците и да си признаем, че сме по-зле от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още