IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ готви още промени в Закона за енергетиката, касаещи разходите на НЕК

В момента на първо четене парламентът разглежда законопроекта за промени, които обаче се отнасят само до дейността на ДКЕВР

12:06 | 15.01.15 г.
ГЕРБ готви още промени в Закона за енергетиката, касаещи разходите на НЕК

Между първо и второ четене на Закона за енергетиката ГЕРБ ще внесе още промени в текстовете, които касаят оптимизирането на разходите в енергийната система. Това коментира депутатът от управляващата партия и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, цитиран от агенция „Фокус“.

По негови думи промените ще засегнат изкупуването на електричеството от когенарции - заводски централи и топлофикационни дружества, които не са ефективни. Целта е намаляването на разходите, особено на Националната електрическа компания (НЕК). В момента държавната компания е относително добро състояние, коментира още Добрев.

В зимните месеци потреблението на електричество е повишено, а скъпата енергия от ВЕИ-централите е относително малко.

„В момента НЕК си взема глътка въздух, но този период ще свърши в началото на април, когато от една страна консумацията на електроенергия пада рязко с над 50 процента, от друга страна, има бум на производството на електроенергията от най-скъпите източници – възобновяемите“, коментира депутатът.

Според негови изчисления намалените количества енергия от когенерациите ще спестят 150 млн. лева годишно на НЕК.

Друга цел на управляващите, която трябва да бъде реализирана до пролетта, е предоговаряне на условията по изкупуването на електричество от двете „американски“ централи в Маришкия басейн. Припомняме, че разговорите на ниво НЕК – представители на централите текат и в момента, а очакванията са резултат от тях да има до края на февруари.

Междувременно тази сутрин депутатите започнаха и първите дебати по промените в Закона за енергетиката в пленарната зала. Те засягат основно работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според изказванията в пленарната зала единствената безспорна за всички парламентарни групи промяна е изборът на членовете на Комисията от парламента.

По останалите предложения, сред които са нови професионални изисквания пред комисарите, разделянето на състава на ДКЕВР, както и изискването всички заседания на регулатора да бъдат открити, имаше множество забележки и коментари, че парламентарните групи ще внесат промени между първо и второ четене на закона в пленарната зала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още