IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионално звено на Българската агенция за инвестиции ще има в Пловдив

С мярката ще бъде подкрепено развитието на Тракия икономическа зона

18:52 | 16.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Регионално звено на Българската агенция за инвестиции ще има в Пловдив

Ще бъдат създадени регионални звена в Пловдив на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и на Изпълнителна агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски след среща с кмета на Пловдив Иван Тотев и кметове на населени места от региона, свързани с Тракия икономическа зона.

Разговорите бяха посветени на развитието на зоната. Откриването на регионалните звена на двете агенции ще помогне тя да се презентира на форуми и изложения, поясни още министърът, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Представителите на зоната от своя страна поискаха помощ от правителството за изграждане на инфраструктурата към зоната и по-специално кръгово движение на входа и Голямоконарско шосе, което свързва зоната с града.

Тракия икономическа зона е един от мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. Досега във всички зони на ТИЗ са инвестирани над 1 милиард евро. Зоната е върху площ от 10 700 000 кв. метра, от които 3 250 000 кв. метра вече са заети.

От старта си през 1995 година на първата индустриална зона „Марица“ досега са привлечени над 100 инвеститори (80 чужди), разкрити са над 12 000 работни места. Инициатори на Тракия икономическа зона са Сиенит Холдинг, компания, специализирана в развитието на индустриални зони, и КЦМ, производител на цветни метали, заедно с 9 общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още