IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вигенин: Последните визити у нас не са подкрепа за едно или друго правителство

Бившият външен министър няма притеснения, че България се е самонатоварила с ангажименти, които трудно биха могли да бъдат изпълнени

15:05 | 18.01.15 г.
Вигенин: Последните визити у нас не са подкрепа за едно или друго правителство

Последните визити у нас не са подкрепа за едно или друго правителство, а подкрепа за развитието на България с някои много ясни послания особено по отношението на върховенството на закона, борбата с корупцията, организираната престъпност. Това коментира пред БНР бившият външен министър, който в момента е депутат от БСП, по повод срещите в България на американския държавен секретар Джон Кери и британския външен министър Филип Хамънд.

Вигенин каза, че това са теми, които не са били решени по адекваен начин при първото правителство на Бойко Борисов и именно този сигнал трябва да бъде разчетен правилно от премиера.

"На практика България не успява да формулира и да отстоява собствения си интерес", каза Вигенин. Иска ми се оттук нататък много по-ясно да прозвучава българският интерес и то публично. Трябва да бъде ясно какви са посланията, посочи той. 

Според Вигенин не може да се тълкува посещението на Джон Кери като опит за допълнителен натиск в една или друга посока върху нашата страна. „Мисля, че с прекалено голям драматизъм се натоварват подобни посещения. Трябва да свикнем, че те са нещо нормално. Допускам, че много хора останаха с впечатление, че вероятно има нещо скрито, което не е изказано, точно защото това, което излезе на преден план, беше доста скромно”, посочи той.

"Не мисля, че има какво ново да се каже. Контактите между правителствата и министрите са регулярни. Ако има нещо да се коментира, то се прави във форматите на НАТО, на ЕС", допълни бившият министър.

Вигенин няма притеснения, че България се е самонатоварила с ангажименти, които трудно биха могли да бъдат изпълнени. "Страхове имахме, в някакъв смисъл все още имаме, по отношение на енергетиката и заявките, че е възможно да се постави въпросът за шистовия газ, но заявката на премиера мисля, че беше ясна", каза той.

По думите на депутата има някаква представа, че когато идват у нас представители на стратегически партньори, те идват да искат нещо..."Но нормално е партньорите да имат различни интереси и по някои теми да няма съгласие. Всичко трябва да минава през преценката на българския национален интерес", заяви Вигенин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още