IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в 68 закона и кодекса ще направи кабинетът до края на юни

В законодателната програма на правителството за първото полугодие са включени 99 законопроекта

17:38 | 04.02.15 г.
Промени в 68 закона и кодекса ще направи кабинетът до края на юни

В законодателната програма на правителството за първото полугодие на 2015 г. са включени 99 законопроекта в приоритетни области като електронното управление, управлението на средствата от Европейския съюз, гарантиране независимостта на съдебната система, подпомагане на отговорното родителство, реформата в областта на здравеопазването и други.

До края на юни кабинетът предвижда да направи промени в 68 закона и кодекса, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Сред тях са законите за: регистър БУЛСТАТ (чрез възможност за приемане на изискуемите документи по електронен път по отношение на всички задължения за информиране), съдебната власт, за юридическите лица с нестопанска цел, за семейните помощи за деца, Кодекса на труда (отпадане утвърждаването на график за ползване на платен годишен отпуск в предприятия с под 10 души персонал).

Промени ще бъдат направени в Закона за водите с цел създаване на единен контролен орган по отношение техническата изправност на язовирните стени, в Закона за енергетиката, в Закона за туризма и др.

Министерството на правосъдието ще предложи законопроекти за европейската заповед за защита; за признаване, изпълнение и изпращане на актове за налагане на мерки за процесуална принуда, различни от мерките, изискващи задържане; за физическите лица и за мерките за подкрепа.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика ще предложи законопроект за управление на средствата от ЕС. С него ще се въведе трайна уредба за регулиране на отношенията в сферата на използване на средствата от ЕСИФ, като се осигури необходимото ниво на стабилност и предвидимост за участниците в процеса.

Законопроектът за енергийната ефективност, изготвен в Министерството на енергетиката, вече е в Народното събрание. Очаква се през април ведомството да внесе в МС и проекта на закон за безопасността при проучването и добива на нефт и природен газ в териториалното море, континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

Министерството на земеделието и храните работи по проекта на нов закон за виното и спиртните напитки, чието приемане ще прекрати открита процедура за нарушение от Европейската комисия срещу България за неизпълнение на поети ангажименти.

Съвместно с МФ ще бъде подготвен законопроект за държавните помощи, с който ще се въведе специален ред за възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна/минимална помощ.

Законопроект за представителите по индустриална собственост ще бъде предложен от министъра на икономиката. Във ведомството се разработва също нов закон за техническите изисквания към продуктите.

Законопроектът за Фискален съвет и корективни механизми, който бе разгледан от МС днес, също е част от новото законодателство, което правителството ще предложи на парламента за приемане. Екипът на Министерството на финансите ще предложи също Кодекс за застраховането, закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и закон за счетоводството, въвеждащи в националната нормативна уредба разпоредбите на европейски директиви.

Министърът на отбраната ще предложи закон за военното разузнаване, на външните работи – за консулската защита, на труда и социалната политика – за равнопоставеност на жените и мъжете. Два нови закона ще внесе за разглеждане в правителството и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, свързани с основна политика на правителството –  за електронната идентификация и за електронното управление.

Осем са включените в програмата ратификации на подписани международни документи, по които България е страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още