IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се разширяване на ГКПП "Маказа"

Целта е да има по още една лента във всяка посока, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

14:31 | 09.02.15 г.
<p>
	&nbsp;Лиляна Павлова в село Сипей, където огромно свлачище разруши улица и къщи. <em>Снимка: БТА</em></p>

 Лиляна Павлова в село Сипей, където огромно свлачище разруши улица и къщи. Снимка: БТА

Обсъжда се ГКПП "Маказа" да бъде разширен с по още една ТИР-лента във всяка посока, заяви в Кърджали министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Това ще изиска допълнителен план в рамките на граничния пункт, както и отчуждаване на терени. По думите на Павлова процедурата ще отнеме поне 6-8 месеца. Към момента имало в сила Подробен устройствен план, както и допълнителни отчуждителни процедури покрай съществуващото трасе на пътя.

Павлова посочи, че ситуацията около граничния пункт се усложнява заради неразплатени средства и неизчистени взаимоотношения между община Кирково и Министерството на земеделието и храните.

Тя отчете засиления трафик през Кърджали към граничния пункт, който се увеличава през летните месеци. За това като първа стъпка след зимата тя отбеляза необходимостта от преасфалтиране на пътния участък в рамките на града. Паралелно ще продължи и работата по проектирането на обходния път. В момента финансирането, с което разполага Министерството на регионалното развитие, е за довършване на проекта и ще се търсят възможности за неговото изпълнение.

Павлова заяви, че е въпрос на преговори с гръцката страна да се промени забраната за движение на моторни превозни средства с тегло над 3,5 тона, или поне в частта, която се отнася за туристическите автобуси.

Пред министъра граничните полицаи поставиха въпроса за изграждането на навес на пункта, тъй като в момента работят на открито. Това по думите им това създава неблагоприятни условия за работа, тъй като мястото е изключително проветриво и усойно.

Общините ще могат да кандидатстват по програма "Околна среда" 2014-2020 за превенция на бедствия и свлачища, каза още в Кърджали министърът на регионалното развитие. Тя направи оглед на активизиралото се свлачище в кърджалийското село Сипей и на поразените къщи. Относно затворения за движение път Момчилград - Крумовград Павлова коментира, че специалистите от Областно пътно управление ще трябва да изготвят вариант за преминаване на линейки. Към момента за Крумовград се преминава през обходен път.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още