IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на здравеопазването поема обществените поръчки на болниците

Изпълнителите ще се определят чрез нова онлайн платформа за електронна търговия

18:33 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Министърът на здравеопазването поема обществените поръчки на болниците

Правителството одобри Концепция за централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор „Здравеопазване”. Централен орган се предлага да бъде министърът на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Документът е разработен от Министерството на здравеопазването съвместно с Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

В Концепцията е заложено създаването и развитието на орган за централизирано възлагане на обществени поръчки в сектора, който да провежда процедурите с цел сключване на рамкови споразумения за доставки от името и за сметка на бюджетите на възложителите.

Определянето на изпълнители ще става чрез специално създадена интегрирана информационна система - онлайн платформа за електронна търговия (електронен търг и електронен каталог).

Предвижда се първоначално да се провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки само от името и за сметка на лечебните заведения за болнична помощ, посочени в чл. 9 от Закона за лечебните заведения. На втори етап се предвижда да се разшири обхватът на субектите, които ползват услугите му, като в системата се включат и другите лечебни заведения, които имат качеството на възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки, а на трети етап – да се разшири и обсегът на стоките, обхванати в електронния каталог.

Създаването на Централния орган ще доведе до икономия на време, административен и финансов ресурс за болниците, както и до намаляване на цените на лекарствените продукти поради големия обем и количества, пише в мотивите към решението на кабинета.

От друга страна, електронната платформа ще даде възможност за по-бърз и качествен отговор на нуждите на възложителите, за увеличаване на конкуренцията и постигане на по-изгодни условия за възложителите в сектора.

Интегрирането на платформата със съществуващите електронни регистри ще допринесе в значителна степен и за ефективното противопоставяне и недопускане на корупция в сектора.

Във вторник, по време на организирания здравен дебат от Investor.bg и Puls.bg, министърът на здравеопазването Петър Москов заяви относно въвеждането на електронните търгове за лекарства, че това означава прозрачна процедура и възможност всяка една фирма на база на желанието си да спечели, да участва в тях. Така ще отпадне възможността търговете да бъдат обжалвани, защото сега заради това болниците месеци наред нямат достъп до лекарства, каза Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още