IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС единодушно отстрани Владимира Янева от градския съд

Срещу нея се води досъдебното производство по обвинение, че е разрешила противозаконно използване на СРС за разработката "Червеи"

16:46 | 19.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
ВСС единодушно отстрани Владимира Янева от градския съд

Висшият съдебен съвет единодушно реши да отстрани Владимира Янева като съдия и председател на Софийски градски съд. Това стана с явно гласуване.

Янева ще бъде извън СГС, докато приключи досъдебното производство срещу нея. То се води по обвинение, че е разрешила противозаконно използване на специални разузнавателни средства за разработката "Червеи".

Предложението за отстраняването на Владимира Янева беше направено малко по-рано днес от главния прокурор Сотир Цацаров. По време на заседанието на ВСС новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов пък призова отстранената вече шефка на СГС сама да се оттегли.

Янева беше поканена от съвета да обясни своята позиция, но тя не се яви, а предпочете да изпрати писменото си становище.

Преди гласуването, с което шефката на СГС беше отстранена от длъжност, Юлиана Колева от ВСС се обяви против изваждането й от СГС и като съдия. Колева обясни, че производството срещу Янева е за действия, които тя би могла да извърши само като председател на съда.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче контрира, че не може да си представи хипотеза, в която двете качества на магистрата ще бъдат разграничени.

При разработка „Червеи” е следена информационната система на МВР в продължение на 300 дни. Използването на СРС-та в този незаконно дълъг период е подписано от Владимира Янева. По закон максималният възможен срок за прилагане на СРС е 6 месеца.

Заявител на специалните разузнавателни средства е настоящата „Дирекция” сигурност в МВР, разкри преди седмица директорът на бюрото за контрол над СДР Бойко Рашков.

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
2012
преди 9 години
Все отнякъде трябва да се започне с почистването на авгиевия обор. Жалко, че нямаме Херкулес за да се справи за един ден :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още