IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Депутатите гледат в погрешна посока за ЕРП-тата

В ЕРП-тата и електроснабдителните предприятия остават между 10 и 12% от сметката за ток, проблемът не е в тях, коментира икономистът

12:13 | 20.02.15 г. 5
Каролев: Депутатите гледат в погрешна посока за ЕРП-тата

Депутатите гледат в погрешна посока за електроразпределителните предприятия (ЕРП). Това заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на телевизия Bulgaria On Air по повод предстоящите изменения в Закона за енергетиката, които предвиждат по-строги регулации и санкции за дружествата.  

„Ако в ЕРП-тата и електроснабдителните предприятия остават между 10 и 12% общо от нашата сметка, а другите 88% отиват някъде другаде, очевидно проблемът не е в тези дружества. Защото дори и те да изчезнат, сметката може да намалее максимално с 12%. Само че те са удобният противник, защото са частни дружества. Всичките други 88% отиват в държавни дружества“, коментира Каролев.

„Неслучайно Е.ОН напусна България“, каза той и допълни, че като съветник на икономическия министър Божидар Лукарски се среща с представители на германски компании, които го питат защо Е.ОН е напуснала страната.

Според него енергийният регулатор трябва да направи условията за заплащане на сметките за ток по-гъвкави, но не го прави, защото това означава инвестиции, а тях трябва да ги платят потребителите.

„Регулаторът вместо да направи някакви гъвкави опции, те направиха нещо друго - за да се отчита сметката всеки месец, това означава ЕРП-тата да пращат хора всеки месец, а това са допълнително пари. Регулаторът не им одобрява тези пари и не се съгласява ЕРП-тата да инвестират в така наречените смартметъри, което автоматично ще премахне спора дали сметката е направена навреме или не“, обясни Каролев.

Икономистът определи като „безсмислен труд“ предвижданите ежегодни проверки на енергийните предприятия от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), каквато промяна парламентарната комисия по енергетика одобри вчера в Закона за енергетиката.

Според Каролев основните проблеми в сектора „Производство и разпределение на ток“ идват от изключително агресивното инсталиране в България на много фотоволтаици в кратък период от време (2007 - 2010 г.), за тока от които НЕК е задължен да плаща висока цена, както и от т. нар. когенерации, много от които не отговарят на директивата на ЕК и неправилно получават огромни субсидии.

Вижте коментара на Владимир Каролев във видео материала:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Поне в това е прав Каролев.Някой да е чул кои са "богопомазаните" фирми и българи стъпващи върху цялата енергийна система и изнасящи български ток в чужбина на цени около себестойността или с малка загуба, която после се разхвърля върху вътрешното потребление?Или това е тема табу?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Съгласен съм с Каролев. Проблемът не е в ЕРПтата. Проблемът е в НЕК и другите бездънни каци, като ВЕИ. Отделно имаме неправилно ценообразуване при заплащането на услугата доставка на ел. ток. В момента цената се смята само на база консумация. А това не е достатъчно, защото цялата енергийна система прави разходи за да поддържа инфраструктурата до всеки един абонат, независимо дали той потребява или не - а това струва пари. В момента тия разходи се прехвърлят на консумиращите - колкото повече консумира някой, толкова по-голяма част от разходите направени за абонати които не потребяват - плаща консумиращият. Това е несправедливо а и неработно. Защото това води до постоянно вдигане на цените на кв/ч. Трябва да се премине ценообразуване на абонаментен принцип - като при телефонните оператори. И това е особено важно сега когато трябва да се изкупува цялата ел. енергия от ВЕИ - това е един вид постоянен разход, който трябва да се раздели между всички абонати, а не само между консумиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
4f4
преди 9 години
То това е част от договорката с Енерго-Про, че иначе нямаше да мине през него оценяването и посредничеството при търговите предложения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
4f4
преди 9 години
Каролев, много нещастно оцени Енерго-Про Продажби и Енерго-Про Мрежи за търговите предложения! Затваряй БКК ИП и не се занимавай! След забраната на КФН, помислете как трябва да се оценят компаниите справедливо и използвайте финансовите данни към Q4, че иначе ще има не само временна забрана за публикуване на търговите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
redcretin
преди 9 години
Айде Каролчо мамин, обясни им. Покажи на тези хора хахахахаха!Ти хубаво си си повярвал, ама никой не ти вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още