IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caritas: 48% от българите живеят в риск от бедност

Високата безработица е определящата причина за повишаването на бедността в Европа, показва доклад

15:39 | 20.02.15 г. 2
Caritas: 48% от българите живеят в риск от бедност

Почти половината от българите – 48%, живеят или са изложени на риск от бедност. Процентът е най-големият в рамките на Европейския съюз (ЕС), като страната ни е следвана от Румъния с 40%, показа нов доклад на Caritas Europe, озаглавен "Бедност и неравенство във възход – само необходимите социални системи като решение!".

Докладът показва тревожната ситуация в седемте страни от ЕС, които са най-засегнати от икономическата криза: Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия, Румъния и Испания. Сред най-тревожните факти от изследването обаче е заключението, че в 14 от 28-те страни членки на блока едно от всеки три деца се счита за живеещо в бедност.

"Тази Европа, документирана в този доклад, не е тази, която желаем да виждаме. Даването на приоритет на мерките за строги икономии не е решение на кризата, а по-скоро е причина за социалните проблеми и вълненията, които оказват трайно въздействие в световен мащаб", заяви Хорхе Нуньо Майер, генерален секретар на Caritas Europe, цитиран от WBP Online.

Много високите нива на безработица са идентифицирани като определяща причина за повишаването на равнището на бедността в Европа. В Испания безработицата и трудността да се намери работа се отразяват както на тези, които са имали стабилна работа преди кризата, така и на останалите.

В Гърция също има тенденция на нарастване на безработицата сред всички социални групи, като младите и жените по-специално са най-засегнати при намирането на работа. Според Caritas това показва провала на т.нар. "мерки за активизиране" на трудовия пазар посредством програми за реформи.

Caritas са констатирали също, че голяма част от безработните в Гърция не са в състояние да получат достъп до ползите от програмите. Ситуацията е довела до повишаване на здравните проблеми, влошаване на ксенофобията и расизма, както и засилена миграция. Често младите хора с умения са принудени да мигрират и емигрират, което е ясен сигнал за отчаяната ситуация в страната.

Новото гръцко правителство очаква ЕС да помисли за това, което премиерът Алексис Ципрас нарича "хуманитарна криза в цяла Европа", причинена от мерките за строги икономии, "предписани" от международните кредитори на страната.

Докладът на Caritas призовава ЕС да обърне внимание на социалните проблеми, търсейки начини за излизане от икономическата криза, а не чрез фокусиране само върху икономиката. Според изследването политиките за икономии, насочени към овладяване на бюджетните дефицити и намаляване на огромните държавни дългове, оказват разрушително въздействие върху хората в Европа. Неуспехът може да "осигури конкретна помощ в необходимия мащаб..., което вероятно ще удължи кризата", предупреждава още докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
...с новият дълг от 16 милиарда....някой политик каза днес,че не 16 а 19 трябва да вземе държавата .....сигурно целят промяна на точно тази статистика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още