IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Минималната заплата трябва да стане 540 лв. до три години

Икономиката на страната и в момента позволява повишение на заплатите, смята лидерът на КНСБ

17:18 | 23.02.15 г.
Пламен Димитров: Минималната заплата трябва да стане 540 лв. до три години

В края на мандата на правителството минималната работна заплата в страната трябва да достигне 500-540 лева. Това каза днес във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му минималната заплата трябва да расте с около 12 процента на година през следващите три години, за да достигне посочения размер, предаде БТА. Според Димитров средната работна заплата също трябва да се увеличава средногодишно с 8-10 на сто.

От синдиката са на мнение, че трябва да бъде въведена втора скала за облагане на най-високите доходи с 15 на сто. „В България разходите за труд на час са 3,7 евро, а средно за ЕС разходите за единица труд на час са 23,7 евро. Това включва заплата и осигуровки, или иначе казано, икономиката на България и сега позволява да се повишат доходите на хората. Затова ние настояваме в следващите месеци да се заложат стъпки като част от антидефлационните мерки за договаряне на работната заплата в предприятията“, обясни Димитров, цитиран от „Фокус”.

В коментар на темата от последната семица за тегленето на нов заем Димитров посочи, че смята за важно започването на истински дебат за дълговите емисии на България през следващите 10 години, допълва БТА. Димитров обясни, че те трябва да бъдат ориентирани за подкрепа на стратегическата инфрастуктура като единствен възможен механизъм за излизане от кризата от една страна, както за подкрепа на ключовите български индустрии и предприемачи, които могат да дадат устойчивост на този процес. 

Има дефицит на средства за ключова инфрастуктура, които няма как да бъдат попълнени с европейски средства, коментира синдикалистът. "Ако държавата иска да прави нещо, трябва да взема такива целеви дългови емисии, за да инвестира в секторите или да разтовари тяхната задлъжнялост и да ги направи наистина работещи и конкурентни", каза Димитров.

Инвестирането в ключови сектори на инфраструктурата ще даде ново качество на услугите и за населението, и за бизнеса и е предпоставка за растеж, посочи лидерът на КНСБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още