IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ изкара хиляди на протест срещу ниските доходи и пенсионната реформа

Натискът на работещите българи трябва да бъде чут, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров

17:16 | 11.12.14 г. 2
<p>
	В митинг-шествието на КНСБ взеха участие повече от 6 хиляди души от цялата страна. <em>Снимка: БТА</em></p>

В митинг-шествието на КНСБ взеха участие повече от 6 хиляди души от цялата страна. Снимка: БТА

КНСБ излезе на многохиляден митинг шествие днес срещу готвената пенсионна реформа в Бюджет 2015, намеренията за съкращаване на средства в бюджетния сектор, тежката ситуация в енергетиката и липсата на мерки за повишаване на доходите.

В шествието взеха участие повече от 6 хиляди души от цялата страна, предаде агенция „Фокус“.

Протестиращите заявиха, че няма да допуснат увеличаване на пенсионната възраст, рестрикции в бюджета за следващата година, съкращаване на работни места и недофинансиране на образованието, здравеопазването и културата.

Протестът започна от централата на синдиката на площад "Македония" и завърши пред сградата на парламента с плакати "Искаме достойно заплащане на нашия труд", "Не закривайте работни места", "Не на съкращенията в държавната администрация и бюджетния сектор".

Делегация от представители на КНСБ внесоха в Министерски съвет и парламента декларация, адресирана до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и председателите на всички парламентарни групи в 43-то Народно събрание.

В документа от Конфедерацията настояват за възстановяване на отнетото право за обратното получаване на платения данък на работещите с доходи, равни на минималната работна заплата за страната. Те искат незабавно приемане на законовата норма за криминализиране на укриването на осигурителни вноски, за да се повишат гаранциите на правата на работещите.

От синдикалната организация настояват за въвеждане на данък върху финансовите трансакции, който според техни изчисления ще генерира допълнителни бюджетни приходи от 200 млн. лв., за да се подкрепят разходните политики със социално предназначение - недофинансираните мерки в образованието и заетостта.

Конфедерацията иска и отмяна на планираното увеличение на пенсионната възраст през 2015 г., разработване на комплексни и дългосрочни мерки за развитие на пенсионната реформа, отказ от орязване на финансовия ресурс за издръжка и ефективно функциониране на институциите с контролни функции и работещи на "терен", които предоставят услуги и/или социална закрила на гражданите и фирмите.

По време на протеста президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че не е вярно, че държавата няма пари и посочи, че за банките са намерени 3 млрд. лв., а не могат да се намерят пари за пенсии.

По време на шествието председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев посочи, че искат достойно заплащане на труда, както и да няма съкращения в техния бранш. Стана ясно още, че ако не бъдат приети исканията на протестиращите, ще се премине към стачни действия.

След края на протеста Пламен Димитров заяви, че по време на шествието никой не е говорел за упреци към правителството, нито за оставки. Той посочи, че КНСБ има конкретни искания за конкретни права, които искат депутатите и правителството да защитят. По думите му натискът на работещите българи трябва да бъде чут, защото хората искат това, а гражданите избират депутатите.

Според Димитров синдикатите не са закъснели с предложенията си, тъй като крайният срок изтича в 18.00 часа тази неделя. Той беше категоричен, че няма да приемат предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за двата месеца увеличение на пенсионната възраст от догодина.

Междувременно национално представителните работодателски организации излязоха с обща декларация, в която заявиха, че ще отстояват своите позиции по параметрите на бюджета за догодина. Те настояват:

- Да не се допуска административно увеличение на минималните осигурителни доходи по квалификационни групи професии;
 
- Максималният месечен размер на осигурителния доход да се запази;
 
- Да се запазят размерите на осигурителните вноски и установеното  към момента  разпределение на вноските между осигурителя и осигуреното лице;
 
- Да се запази балансираният подход към задължените лица по отношение на плащането на осигуровки;
 
- Да се въведе лична осигурителна вноска за държавните служители и за служителите от специалните ведомства;
 
- В зависимост от демографската прогноза пенсионната възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО да се увеличава от 2015 г. със стъпка от 2 до 6 месеца годишно за двата пола до достигане на 65 години;
 
- Осигурителният стаж също да продължи да нараства според действащото законодателство – с по 4 месеца за всяка календарна година до достигане на осигурителен стаж 37 г. за жените и 40 г. за мъжете;
 
- Да се въведе диференцирана (спрямо длъжността и степента на тежест и сложност на труда) възраст за пенсиониране на лицата по чл. 69 от КСО при запазване на изискуемия стаж от 27 години, от които 2/3 действително изслужени като кадрови военнослужещи или държавни служители по Закона за МВР  и другите специални закони;

- Изискуемата възраст за пенсиониране на работещите при условията на І-ва и ІІ-ра категория труд да нараства в съответствие с нарастването на възрастта за работещите в ІІІ-та категория труд, до постигане на разлика в размер на 8 години по-малко за І-ва категория и 3 години по-малко за ІІ-ра категория спрямо общото изискване за ІІІ-та категория труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 8
Godo
преди 9 години
Дори по номинал БВП на български работник е 17 700 долара срещу 90 000 на германски работник. Разликата е 5 пъти. 29 евро разделено на 5, е 5,8. 5,8 евро на час трябва да е разхода на работодателите средно за труд на час, за работник на час. ТОЛКОВА ЛИ СА РАЗХОДИТЕ?? И те са малки, но ще се съобразим с производството на бизнеса - което зависи от инвестиции, общото потребление, алчност и некадърност.Социална държава е Дания която харчи 55 процента от БВП, България харчи 25% от БВП. почасовото заплащане на труд тук е 3,5 евро в Германия е 29 евро, а БВП на зает тук е 20 000 долара, на германец е 43 000 долара. България има търговски дефицит, Дания не..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
цитат:"По време на откриването президентът Росен Плевнелиев заяви, че Wa...opia е компания, която може да бъде давана за пример. Тази компания дава отговор на въпроса не е ли време вместо американски и германски компании да наемат българи, българска компания да наема германци и американци "Е това е то.............. ха ха ха.............. който се е съмнявал чии интереси защитава президента. :))))) Българите да берат ягоди в Европата вместо да протестират! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още