IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН няма притеснения за пенсионните фондове

Нямам притеснения нито за стабилността на системата, нито за законосъобразното инвестиране на средствата на осигурените, коментира Стоян Мавродиев

17:57 | 24.02.15 г.
КФН няма притеснения за пенсионните фондове

Комисията за финансов надзор (КФН) няма притеснения за пенсионните фондове – нито за стабилността на системата, нито за законосъобразното инвестиране на средствата на осигурените от тях. Това заяви председателят на КФН Стоян Мавродиев по време на първото открито заседание на временната парламентарна комисия за проучване на състоянието на пенсионните фондове и прилаганата регулаторна рамка.

Той посочи, че притесненията са свързани с гарантирането на минимална доходност от универсалните пенсионни фондове (УПФ) и затова КФН предлага и създаването на гаранционен фонд, който ще бъде компенсаторен механизъм за гарантиране на бъдещото изплащане на пенсиите на осигурените, в случай че бъде реализирана отрицателна доходност.

В отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фонд Димитър Байрактаров Мавродиев каза още, че никога КФН не е участвала в предложените в края на миналия декември промени за прехвърляне на частни партиди в солидарната система. Той коментира, че вносителите са добре известни, а пакетът от предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, които сега комисията предлага, са формирани като искане от страна на бюджетната комисия в Народното събрание.

По думите на Мавродиев добра практика е да се използва експертният потенциал на комисията като независим орган за усъвършенстване на пенсионно-осигурителната система. Той подчерта, че не става въпрос за законодателна инициатива, а предложенията са предоставени на Министерския съвет и на Народното събрание.

На питане от страна на депутата Чавдар Пейчев от БДЦ за предложението на КФН за редуциране на таксите с 40 на сто, заместник-председателят на комисията Ангел Джалъзов отговори, че става въпрос за актюерски разчети. Той повтори, че това намаление няма да се отрази негативно на фондовете, секторът е достатъчно зрял и моментът е повече от подходящ за такова редуциране.

Джалъзов за пореден път направи подробна презентация на предложенията на КФН за промени в КСО. Те включват освен намаление на таксите, въвеждане на мултифондовата система, на гаранционен фонд, разширяване на дефиницията за свързани лица, риск базиран надзор, ежемесечен отчет от страна на дружествата за направените инвестиции и въвеждане на директивата Платежоспособност II.

Джалъзов обърна внимание, че голяма част от тези предложения са били направени още преди три години, но не били разгледани от депутатите.

Мавродиев съобщи в отговор на питане от страна на депутати, че за последните четири години - от 2011 година досега, КФН е проверявана 13 пъти от европейските надзорни органи. Той обяви, че всички те са приключили със заключението, че са преминати успешно.

Шест от проверките били свързани с пазарни злоупотреби, наблюдение върху инвестиционните посредници и други, като заключението било, че КФН прилага стриктно европейското законодателство.

В областта на застраховането проверките са били седем, като изводът е също, че комисията е спазила еврозаконодателството стриктно и се справя на високо европейско равнище, каза Мавродиев.

На въпрос от Димитър Байрактаров дали всички резултати от тези проверки са публични, Мавродиев каза, че няма тайни в тях и ще бъдат изнесени публично.

Относно коментирания вече сигнал от четири пенсионни дружества за пазарни манипулации, който беше широко дискутиран в предишно заседание на бюджетна комисия, Стоян Мавродиев посочи, че действително е имало такъв сигнал, но не става въпрос за пазарни манипулации, а за промяна в стойността на дялове на пенсионни фондове, което не е пазарна манипулация, защото дяловете са публично търгувани финансови инструменти. Мавродиев поясни, че в КФН е назначено разследване по случая със сигнала и то в момента е в ход. Той гарантира, че след като разследването приключи, информацията от него ще бъде публична.

По настояване на депутати председателят на временната комисия Корнелия Нинова прекрати заседанието, като ще насрочи ново извънредно преди редовното в следващия вторник. Нинова уточни, че следващи заседания на комисията може да бъдат закрити, в случай че се разглежда класифицирана информация.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още