IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да е 75 долара/мегаватчас

Разходите на американската компания Westinghouse за изграждането на блока се изчисляват на 5,3 млрд. долара

11:24 | 27.02.15 г. 38
Цената на тока от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да е 75 долара/мегаватчас

Базовата цена на мегаватчас от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" би била около 75 долара, сочат изчисления на американската компания Westinghouse, представени пред Българския форум на бизнес лидерите.

Според представените данни разходите на американската компания за изграждането на блока ще бъдат 5,3 млрд. долара. Това е и цената, която Westinghouse ще предложи на държавата. По думите на Майкъл Кърст от компанията предложената цена е най-ниската в света.

"Всички останали разходи са на собственика, тоест българската държава", коментира пред журналисти след презентацията Кърст. Изчисленията при ръст на икономиката на България под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара, беше показано в презентацията.

Според Кърст в момента нивата на лихвите са много ниски и затова сега е моментът да се реализира подобен проект.

Ако строителството започне по план, централата ще може да заработи през 2025 година. Кърст обаче посочи, че инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото.

"Искаме от правителството гаранции и да прояви решителност да започне този проект", заяви Кърст и допълни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране и дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока. Работи се да се намери най-добрата финансова схема, стана ясно още от думите на експерта.

Кърст призна, че в изчисленията на цената на тока от централата и на строителството липсват разходите за извеждане от експлоатация, но посочи, че очакванията са централата да работи 60 години и тези разходи не могат да се разхвърлят по години за толкова дълъг период.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара, сочат още изчисленията на американската компания.

Майкъл Кърст припомни, че при ядрената централа най-големите разходи са свързани с изграждането - около 80%, а останалите са разходите за ядрено гориво. При подобна мощност в газова централа 20% от разходите са за строителството, а 80% са за използваното при производството гориво.

Припомняме, че с едно от последните си решения правителството на Пламен Орешарски сключи споразумение с Westinghouse, но крайното решение за строителство на проекта беше оставено в ръцете на следващото правителство. То трябва да одобри или отхвърли акционерното споразумение, финансовия модел и договора за изпълнение, доставка и строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Препоръчвам ти да отидеш в Чернобил или Фукушима и да се запознаеш какъв пейзаж правят АЕЦ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 2
Илко
преди 9 години
А ти "калкулира" ли загубите от предварителното спиране на реакторите? Май са десетки пъти повече от 1 милиард евро!Тез евро-гейски помощи им ядем парсата 8 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 13
MZ/X
преди 9 години
Аман от червени ***! АЕЦ Козлодуй е на печалба само защото не се отчитат всички разходи! Капиш? Много е лесно да си на печалба ако не отчиташ нито разходите за построяване, нито за затваряне на електроцентралата, нито разходите за дългосрочната обработка на радиоктивните отпадъци! Да не говорим за разходите за произтичащи от свръхпроизводство на ток през ноща и дефицит на ток през деня. Към разходите на един АЕЦ спокйно можеш да добавиш и разходите за няколко ПАВЕЦ и газови ТЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 2
Илко
преди 9 години
Един въпрос, ще задам към анти-аец настроените! Що Ю.Корея и Япония са само на АЕЦ-и?(Япония в момента не е и икономиката и колабира, получават "свободен" втечнен газ за 600 долара) ТЕЦовете са мн по-опасни, Веиттата и волтаиците тоже. Ми вижте само къв пейзаж правят,колко веита трябват вместо един АЕЦ - 10 000. (Против съм американският реактор) http://***.segabg.com/article.php?id=588478
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 2
Илко
преди 9 години
Май трябва да отидеш на преглед! И повече да не пишеш тука! АЕЦ Козлодуй винаги е бил на печалба! По 50-60 милиона в год! Не си запознат с нещата, а например знаеш ли , че АЕЦ работи постоянно на 100% . Веита меита , колко време работят на макс? Изобщо в колко от денонощието произвеждат енергия? Днеска 2 единици утре 100 в други ден 40, такъв производител някои нормален ще иска ли? За слънчевите да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
абе Стоянчо няма лошо че си русофоб ,но бъди малко българофил щото американците с този АЕЦ искат да ни прекарат доста по лошо отколкото руснаците с техния . виж колко са международните цени на ел енергията и тогава приказвай има ли смисъл . Виж ако ти плащат да пишеш тук това е друго нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 9 години
Не съм експерт, но категорично мога да заявя, че 40 годишните реактори във Фукошима не гръмнаха, а се стопиха. Гръмна водород създал се от дисоциациата на водата с която ги охлаждаха. А водата се разложи заради високата температура. В тези реактори няма графит за забавяне на неутроните като в Чернобилският или Козлодуйският. Графита при 3 000 гр. се взривява и изстрелва в атмосферата целият наличен уран. И наивниците много моля да не се хвалят с ниската цена на тока от родният ни АЕЦ, защото никой не калкулира сумата от над 1 000 000 000 евра дадени безвъзмездно от ЕС са подобряване сигурността на 5-ти и 6-ти блок и извеждането на малките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 2
valentino29
преди 9 години
Солара има един сериозен п нароблем,не работи нощем,с изключение на българските,освен това за всеки киловат солар трябва да има киловат заместваща мощност,кпд пада за 10,15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 9
hellwitch
преди 9 години
За мен АЕЦ е силно рискова инвестиция независимо дали руски или американски. Далеч по добре е с по малки инсталации които по лесно може и да се изградят и да се ползват и да се спрат ако трябва.В сметките на тока произведен от АЕЦ обикновено не се включват огромните косвени разходи и рискове - финансови за лихви, дълъг период на изграждане, горивото не като да може да си го купиш от всеки, аец не може да бъде спрян за през нощта и върти на празни(вкл. и сегашния), корупционния натиск е огромен. Та в сметките ядреното лоби не обръща внимание на тези неща, а ако те се добавят цената на тока от АЕЦ почва да гони ВЕИ-тата, че може и да ги подмине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Кърст призна, че в изчисленията на цената на тока от централата и на строителството липсват разходите за извеждане от експлоатация, но посочи, че очакванията са централата да работи 60 години и тези разходи не могат да се разхвърлят по години за толкова дълъг период.----------------------------------------------------------------------------Сега ще се окаже, че американците не могат да смятат или ако могат не искат, защото ще се окаже, че цената на електроенергията от АЕЦ изобщо не е толкова ниска, колкото искат да ни я представят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още