IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да е 75 долара/мегаватчас

Разходите на американската компания Westinghouse за изграждането на блока се изчисляват на 5,3 млрд. долара

11:24 | 27.02.15 г. 38
Цената на тока от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да е 75 долара/мегаватчас

Базовата цена на мегаватчас от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" би била около 75 долара, сочат изчисления на американската компания Westinghouse, представени пред Българския форум на бизнес лидерите.

Според представените данни разходите на американската компания за изграждането на блока ще бъдат 5,3 млрд. долара. Това е и цената, която Westinghouse ще предложи на държавата. По думите на Майкъл Кърст от компанията предложената цена е най-ниската в света.

"Всички останали разходи са на собственика, тоест българската държава", коментира пред журналисти след презентацията Кърст. Изчисленията при ръст на икономиката на България под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара, беше показано в презентацията.

Според Кърст в момента нивата на лихвите са много ниски и затова сега е моментът да се реализира подобен проект.

Ако строителството започне по план, централата ще може да заработи през 2025 година. Кърст обаче посочи, че инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото.

"Искаме от правителството гаранции и да прояви решителност да започне този проект", заяви Кърст и допълни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране и дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока. Работи се да се намери най-добрата финансова схема, стана ясно още от думите на експерта.

Кърст призна, че в изчисленията на цената на тока от централата и на строителството липсват разходите за извеждане от експлоатация, но посочи, че очакванията са централата да работи 60 години и тези разходи не могат да се разхвърлят по години за толкова дълъг период.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара, сочат още изчисленията на американската компания.

Майкъл Кърст припомни, че при ядрената централа най-големите разходи са свързани с изграждането - около 80%, а останалите са разходите за ядрено гориво. При подобна мощност в газова централа 20% от разходите са за строителството, а 80% са за използваното при производството гориво.

Припомняме, че с едно от последните си решения правителството на Пламен Орешарски сключи споразумение с Westinghouse, но крайното решение за строителство на проекта беше оставено в ръцете на следващото правителство. То трябва да одобри или отхвърли акционерното споразумение, финансовия модел и договора за изпълнение, доставка и строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Колега, ти за зависимостта на ФЕЦ от слънчевото греене и за независимостта на търсенето на енергия от същото това греене да си чувал? Щото, ако не си, да иде да те разбере човек. Ще речеш, "има акумулатори".сигурно но, нето са достатъчно евтини, нито достатъчно трайни, нито достатъчно ефикасни за целта. 10 сек облаци, в ред производства, и ги сриват. Като проумееш ТОВА, пак заповядай, ще ти разкажем и още за енергията, енергийните системи и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
В цената в която продава в момента ток АЕЦ козлодуй не са вклюени нито амаортизационни разходи, защото АЕЦ е построен от държавата, нито разходите за трайно решаване на проблема с ядрените отпадъци, нито разходите за извеждане от експлатацията на блоковете. Реално в момента само оперативните резходи се плащат в АЕЦ Козлодуй!По тази логика ако държата построи много ветро и фотоволтаични паркове, но за производството на ток отчитаме само оперативните разходи, цената на тази електроенергия ще е близка до нулта, защото вятърът и слънцето са безплатни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Абе не знам дали знаеш но, при АЕЦ, при реакторите, и при много други неща, далеч от АЕЦ, за "поколения" се говори КАТО КОМПЛЕКС, включващ много елементи. Оттам, и злонамерените спекуланти, и "добронамерените" търгаши, и още маса "намерени" /което означава, преди това, че са били загубени, ама нейсе/ си играят с 4поколенията", както катеричка с орехи. Оттам, до поредната издънка е една крачка, само.По-долу, някой беше писал, че уж хамериконските реактори НЕ БИ ТРЯБВАЛО да могат да избухват. във Фукушима - също. Пък гръмнаха три ли бяха, четири ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 10
RawSteel
преди 9 години
Абе тия управници съветници нямат ли не мога да разбера?!?Нека сметнем нещо просто:В момента инсталиран W соларна инсталация и то дребна приближава 1Евро/Wpтоест 1 млрд Евро за 1 GW Средногодишна енергия произведена (консервативно) = 1000 GW/h или 1000 000 MW/hпри цена от 75 долара на мегават/ч излиза 75 Милиона Евро за година (разходите са минимални за такива инсталации спрямо атомна енергия)тоест за 12.5 г ще се изплати инвестицията от соларни панели които ще произвеждат ток без проблем над 30г да не кажа сигурно и 50То излиза горе долу същото като цена да не кажа по изгодно, със 0 риск и безкрайно по лесно за построяванеНе че не съм привърженик на атомната енергия, напротив, но на тези цени си е самоубийство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 9 години
Ама Вие сериозно ли говорите? Брей те рушнаците големи дарители!!! И аз да не нам. Всеки ден си имам работа с надути, самомнителни и арогантни руснаци. Поставям ги на мястото им защото знам руски и английски, а те на чужд език казват само "Добър ден". Поне според мен всеки българин(за ромите можем да поспорим) струва колкото трима руснака. Ако нямате това самочувствие, значи не сте българи! PS Защо никой не се и опита да опровергае, че предложените ни реактори са второ поколение? Защото просто са такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Тъйййй. И к'ва станА тя? не два реактора за 10 милиарда, ами един за 5. На "печелившите"-честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 5
valentino29
преди 9 години
Нищо подобно,Россатом искаха да построят АЕЦа срещу 40 процента от енергията която щеше да произвежда до изплащане на заема,само че нашите не са се навили,щото няма да могат да краднат подобаващо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
...дърдорко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 37 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
75 долара по текущия курс са около 130 лв. Заформя се като римейк на американския тец. Държавния тец - на 55 лв, американския - на 130. Държавния АЕЦ на 30 лв., американския - на 130. Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха...! Само споко, да дочакате цените на американския газ...!!! хахаха!Тогава ще взимате по 16 млрд. на тримесечие само да си плащате енергийната независимост!!! Хахаха.... !!! Ла^йнари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още