IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ предлага да се създаде специален фонд за ваксинация на животните

Започва ваксинирането на овцете и говедата в страната срещу син език

14:57 | 04.03.15 г.
БАБХ предлага да се създаде специален фонд за ваксинация на животните

Да се създаде специален фонд, с който да се преодолее недостигът на средства за ваксинации на животните. Това предложи проф. Пламен Моллов, председател на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), който даде брифинг за предстоящата ваксинация на животните срещу син език.

Моллов изрази притеснението си от вероятността и други болести по животните, които върлуват в съседни страни, да навлязат в България, тъй като липсата на средства ограничава възможностите за реакция, предаде агенция "Фокус".

Липсата на средства е попречила и на инициирането на процедура по избор на доставчика на ваксината, коментира Моллов. „Това доведе до отказа на фирмите, които потенциално участваха и отговаряха на условията, да потвърдят, че до 10 март могат да доставят ваксината. Това ни постави в ситуация да се търси нова ваксина, която е произведена и налична“, посочи той.

Ваксинацията срещу син език започва на 9 март, с тестове в определен брой стопанства. Ваксината вече е пристигнала в България, като е съпроводена с всички сертификати, необходими за нейното прилагане, и с указания на български език.

Тестовата ваксинация има за цел да покаже реакцията на животните в период от 72 часа.

Ваксинирането ще започне от южните райони на страната, които са най-засегнати от болестта. До момента са направени ваксинации в няколко общини в Южна България и резултатите са положителни.

Над хиляда ветеринари ще се включат в процеса, като първо ще се ваксинират овцете, а по-късно и говедата. Министерският съвет одобри днес и тарифата, по която ще им се плаща за ваксинация на животните. Когато животните не са маркирани, преди ваксинация е необходимо на се извърши идентификация. Цените са 1 лев за манипулация на една овца и 2 лева за говедо. Общата стойност, която е одобрена от Европейската комисия, е 1,6 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още