IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов търси нова формула за заплатите на депутатите, президента и премиера

Използването на средни величини не отчита реалното икономическо състояние на държавата, смята министърът

13:18 | 06.03.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов призова да се намери нов начин, по който да се формират заплатите на депутатите, президента и премиера.

В момента базовата заплата на народните представители е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор и се индексира на всеки 3 месеца според данните на НСИ. Заплатата на президента е равна на две депутатски заплати, а на премиера – 55% върху възнаграждението на народните представители.

Днес Горанов обяви тази формула за неудачна.

„Използването на средната величина за определянето на възнагражденията на висши длъжности не само в законодателната, но и в изпълнителната власт, очевидно не е добрата основа и очевидно трябва да мислим за промяна във финансовите правила на парламента, които определят възнагражденията на депутатите, а оттам и на премиера и президента“, каза министърът в кулоарите на парламента.

Според Горанов използването на средни величини не отчита реалното икономическо състояние на държавата.

Повод за коментара на министъра стана искането на Висшия съдебен съвет заплатите на магистратите да се индексират с 12 процента.

Горанов обаче отказа това още преди дни.

Днес в кулоарите на парламента финансовият министър обясни, че няма как да каже, че няма да изпълни закона за бюджета и ще намери с лека ръка средства за повишаване на заплатите на магистратите.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
satan
преди 9 години
защо да не си ги повишат.Направо двойно.Да благодарим на господина,че се е замислил сериозно за най непредставителната част от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
как директор на Общинска банка е "частна работа"???? Тъпо, по-тъпо, гербер, герберски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
Иван Искров нали не е със средно аритметична заплата и резултатите са налице - имаме стабилна банкова система.п.с. Радославче твойте хора толкова добре управляват, че трябва да дават пари, че са там не да взимат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 19
Radoslava
преди 9 години
Г-н Горанов е прав, не е редно заплатите на държавните служители да са обвързани директно със средните заплати в обществения сектор. Тази популистка идея трябва да остане в миналото, защото доброто управление изисква и добро заплащане. Трябва да има промяна, иначе г-н Горанов може пак да хвърли оставка и да отиде да работи на частно, както направи това миналата пролет, защото като депутат изкарваше много по-малко отколкото като директор в Общинската банка. После има да му се молим пак да ни стане минфин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Пенчев
преди 9 години
Мдаааа,крадците искат освен всичко друго и по-високи заплати за некадърното си и крадливо управление, затова по тяхна заръка сега новобранецът прави първите плахи сондажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още