IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинацията на говеда и овце срещу син език започва утре

Според Агенцията по храните при тестовете на препарата няма проблем с животните

17:18 | 09.03.15 г.
Ваксинацията на говеда и овце срещу син език започва утре

Ваксинацията на говеда и овце срещу болестта син език започва на 10 март 2015 г., съобщи на сайта си Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Агенцията припомня, че ще бъдат ваксинирани говеда и овце с препарат, произведен от фирма "Мериал", Франция. Ваксината е срещу серотип 4. Това е единственият серотип, доказан на територията на България при епидемията по животните от миналата година и потвърден от референтна лаборатория в Пърлбрайт, Великобритания.

От Агенцията уверяват фермерите, че производителят гарантира безопастта на препарата, а пробната ваксинация в Южна България е дала добри резултати.

Миналата седмица пред парламентарната комисия по земеделие, която изслуша шефа на БАБХ Пламен Моллов за предприетите действия срещу заразата, животновъди изразиха притеснение дали ваксината е безопасна и дали е лицензирана. Фермерите поискаха Моллов да поеме отговорност за ваксинацията и ако има проблем, държавата да плати на животновъдите. На заседанието на комисията стана ясно, че ще бъдат ваксинирани овцете и говедата, но не и козите.

Днес от Агенцията уверяват, че ваксината не съдържа жив вирус и е напълно безвредна за животните. Не съдържа тиомерсал, с което отговаря на европейското изискване да спре употребата на тиомерсал във ваксините, започнало от ваксините за човек.

В съобщението се допълва, че ваксината BTVPUR ALSap с добавен серотип 2 е регистрирана от Европейската медицинска агенция. Регистрацията е валидна едновременно за всички страни членки на ЕС, включително и България.

Ваксината, която се прилага в България, е придружена от сертификат за безвредност, издаден от производителя. Сертификатът е гаранцията за безопасността и ефикасността на всяка произведена партида ваксина, при спазване на указанията в листовката за употреба при ваксиниране.

Според документацията, придружаваща ваксината, френската фирма е произвела досега 80 милиони дози от същия тип ваксина, успешно използвани в 14 страни. Ваксината е показала висока степен на ефикасност и е предпазила животновъдството в страните, където е приложена, твърдят още от БАБХ.

Агенцията припомня, че ваксината се поставя еднократно при овцете и двукратно при говедата. Защитата на ваксинираните животни започва от 3 до 5 седмици след ваксинация. Животните са защитени за година. Мляко или месо от ваксинирани животни са годни за консумация веднага след ваксиниране на животните.

В началото на март БАБХ реши да се ваксинират малки групи овце, след което да се изчака 72 часа за реакции. От 3 до 6 март в шест области на страната (Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас) е извършена пробна ваксинация. Няма неблагоприятни реакции и странични ефекти. В Благоевградско вече са ваксинирани 2250 овце.

Експертите на Агенцията подчертават, че ваксинацията е единствената защита и ако не се ваксинират овцете и  говедата, икономическите последици от повторна поява на болестта в страната ще бъдат много тежки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още